{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seniori zakoračili u svijet tehnologije: Koriste Facebook, Skype i Viber

1.7.2015. u 20:43
32
14
Seniori zakoračili u svijet tehnologije: Koriste Facebook, Skype i Viber
32
Seniori zakoračili u svijet tehnologije: Koriste Facebook, Skype i Viber
Gerontološki centar u Sarajevu od 17. ovog mjeseca omiljeno je mesto okupljanja osoba treće dobi. Razlog tome je realizacija projekta "Online seniori" , besplatne edukacije o informacijskim tehnologijama inicirana od strane Američke trgovačke komore, Microsofta, Telemacha i MarketMakersa projekta Švicarske vlade.
Projekat koji je imao za cilj povećanja stope informatičke pismenosti i smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe digitalne tehnologije uspio je u namjeri da poveže mlade ljude sa starijima, te im približi interesne sfere.

"Iskreni osmjesi i riječi hvale od samih polaznika - dokazi su koliko je ovaj projekat bitan za bh. društvo. Projektom smo pomogli da se osobe koje su na neki način na margini društva ponovo uključe u zajednicu. Uručili smo već 110 diploma polaznicima koji su uspješno završili edukacije, zbog čega smo još bliže cilju da educiramo 600 osoba o digitalnim tehnologijama", kaže izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH, Violeta Čibukčić.

Studenti koji su obučavali polaznike kreirali su svim polaznicima e-mail adresu, naučili ih da koriste viber, skyp ali i društvene mreže. Zanimljivo je da većina njih ima već otvoren FB profil.

"Studenti koji educiraju polaznike često kažu da su im društvene mreže vrlo zanimljive. Također nam kažu da već razmjenjuju mailove sa prijateljima, i ažuriraju statuse na društvenim mrežama. Svakog petka dodjeljujemo diplome u GC. Prijava imamo već oko 250 a nije kasno za sve one koji još uvijek žele da nauče više o novim digitalnim tehnologijama, obzirom da je rok za prijavu 30. juni", kaže Edina Kurić Zorlak voditeljica projekta.

Diplomu o završenoj edukaciji stekla je i Jasminka Čengić Smajić, koja o projektu "Online seniori" kaže: "Edukacije su nam pomogle da obnovimo znanja, da steknemo nova prijateljstva ali i da potpunimo svoje vrijeme kojeg penzioneri zaista imaju mnogo na raspolaganju. Na edukacije sam išla sa suprugom Fuadom. Saznali smo malo više o nama stranoj tehnologiji. Sada već znamo koristiti društvene mreže i nove načine komunikacije putem interneta, što je u suštini za penzonere povoljnije od telefoniranja jer vam pored tona daje i sliku osobe", kaže Jasminka Čengić Smajić, polaznica projekta "Online seniori".

Ovih dana u opticaj će biti puštena web stranica onlineseniori.ba, na kojoj se mogu pronaći sve informacije o edukacijama. Na edukacije se može prijaviti do 30.06. ,a prijave se vrše putem 033 846 846, [email protected], [email protected] ili prijavnica na KS Telemacha te na recepciji Gerontološkog centra u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: