{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inovatori BiH osvojili 13 medalja u Seulu

F
4.12.2011. u 13:55
0
5
Inovatori BiH osvojili 13 medalja u Seulu
0
Inovatori BiH osvojili 13 medalja u Seulu
Inovatori iz BiH osvojili su 13 medalja na sinoć završenoj izložbi inovacija u Seulu. Ovim uspjehom, članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) završavaju godinu sa ukupno 93 priznanja koja su dobili na 12 svjetskih izložbi.
Zlatne medalje u Seulu dobili su doktor tehničkih nauka Fikret Alić, (za Rotirajući električni grijač bojlera), Ejub Karadžić (Sobni prečistač zraka) i porodični dvojac Muhamed i Senad Tafro (Oscilirajući cilindar za motore SUS).

Srebrne medalje osvojili su dr. Adnan Dizdar (Ortopedska pločica sa rašljastim vijcima) i Enver Ibrović (Aerodinamične skijaške rukavice), zatim Josip Bilić (Uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i valova) i Sašenko Sadiković (Brisač vjetrobrana sa grijačem).

Sadiković je za drugu inovaciju, "Brijaći aparat s uređajem za odstranjivanje dlačica", dobio bronzanu medalju.

Bronzanu medalju dobili su i Branko Miladinović (Integrisani informacioni sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara), Joža Benković ("Podešavajuća rešetka za tegle"), Muhamed Semiz (Građevina visoka 100 km!) i Vojislav Trifković (Reaktivni rotirajući motor SUS).

Članovi AIBiH su tokom 2011. za svoje inovacije donijeli u BiH 20 zlatnih, 34 srebrene, 22 bronzane i 17 specijalnih priznanja.

"Ako se zna da ove godine nismo dobili niti jednu marku s bilo kojeg od brojnih budžeta u zemlji, da je Asocijacija snosila troškove putovanja svog predstavnika samo na tri izložbe (na ostalim izložbama troškove su snosili ili domaćini izložbi ili članovi AIBiH iz svog džepa), da je u Seulu dobijeno više priznanja nego na bilo kojoj drugoj ovogodišnjoj izložbi, te da je ove teške godine premašen prosjek po broju priznanja (koji godišnje iznosi 90) - onda se može pretpostaviti koliko bi inovatori mogli doprinijeti samoodrživom razvoju zemlje i retuširati potamnjeli "imidž" BiH u svijetu kada bi imali podršku državnih organa", navedeno je iz AIBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: