Bez podrške vlasti
0

Inovatori BiH osvojili 13 medalja u Seulu

FENA
Inovatori iz BiH osvojili su 13 medalja na sinoć završenoj izložbi inovacija u Seulu. Ovim uspjehom, članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) završavaju godinu sa ukupno 93 priznanja koja su dobili na 12 svjetskih izložbi.

Zlatne medalje u Seulu dobili su doktor tehničkih nauka Fikret Alić, (za Rotirajući električni grijač bojlera), Ejub Karadžić (Sobni prečistač zraka) i porodični dvojac Muhamed i Senad Tafro (Oscilirajući cilindar za motore SUS).

Srebrne medalje osvojili su dr. Adnan Dizdar (Ortopedska pločica sa rašljastim vijcima) i Enver Ibrović (Aerodinamične skijaške rukavice), zatim Josip Bilić (Uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i valova) i Sašenko Sadiković (Brisač vjetrobrana sa grijačem).

Sadiković je za drugu inovaciju, "Brijaći aparat s uređajem za odstranjivanje dlačica", dobio bronzanu medalju.

Bronzanu medalju dobili su i Branko Miladinović (Integrisani informacioni sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara), Joža Benković ("Podešavajuća rešetka za tegle"), Muhamed Semiz (Građevina visoka 100 km!) i Vojislav Trifković (Reaktivni rotirajući motor SUS).

Članovi AIBiH su tokom 2011. za svoje inovacije donijeli u BiH 20 zlatnih, 34 srebrene, 22 bronzane i 17 specijalnih priznanja.

"Ako se zna da ove godine nismo dobili niti jednu marku s bilo kojeg od brojnih budžeta u zemlji, da je Asocijacija snosila troškove putovanja svog predstavnika samo na tri izložbe (na ostalim izložbama troškove su snosili ili domaćini izložbi ili članovi AIBiH iz svog džepa), da je u Seulu dobijeno više priznanja nego na bilo kojoj drugoj ovogodišnjoj izložbi, te da je ove teške godine premašen prosjek po broju priznanja (koji godišnje iznosi 90) - onda se može pretpostaviti koliko bi inovatori mogli doprinijeti samoodrživom razvoju zemlje i retuširati potamnjeli "imidž" BiH u svijetu kada bi imali podršku državnih organa", navedeno je iz AIBiH.