BiH
0

Bh. inovatorima najviše priznanja na Skopskom sajmu

FENA
Skoplje
Skoplje
Na sinoćnoj svečanosti dodjele priznanja održanoj na Skopskom sajmu, u okviru 31. međunarodne izložbe inovacija "Makinova", sedam puta su prozvana imena laureata iz BiH, saopćeno je danas iz Asocijacija inovatora BiH.

"Podatak da je Asocijacija inovatora BiH dobila nagradu za najveći broj predstavljenih inovacija, 10 (dok su kolege iz Egipta, Irana, Makedonije, Srbije, Tajvana i Ukrajine predstavili još ukupno 30), govori da je upravo bh. udruženje dobilo najviše priznanja", navodi se u saopćenju.

Zlatnu medalju dobio je Zdravko Bosnić iz Banje Luke za turbinu koja može raditi i na sporim, ravničarskim vodotocima, s fantastičnim stepenom iskorištenja kinetike vode, koji je 30 puta veći od postojećih riječnih turbina.

Kvalitet Bosnićeve turbine potvrđuje i činjenica da je započeta proizvodnja za tržište.

Srebrene medalje dobili su Ajla Sadiković, gimnazijalka iz Ljubuškog, za kornet iz kojeg se ne otapa sladoled i Ejub Karadžić iz Prijedora za uređaj za prečišćavanje zraka u zatvorenim prostorima.

Bronzanim medaljama nagrađeni su Joža Benković iz Banje Luke za rešetku za pritiskanje povrća i voća u posudama za kiseljenje (površina rešetke može se podešavati prema veličini posude) i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za brijaći aparat koji automatski odstranjuje obrijane dlačice, čisti nožiće, olakšava brijanje.

Posebno priznanje dobila je Renebella Đurić, domaćica na štandu AIBiH, za najbolje uređen štand i predstavljanje inovacija.