Još jedan uspjeh
0

Bh. inovatorima 10 medalja u Njemačkoj

FENA
Nirnberg
Nirnberg
Bosanskohercegovački inovatori dobili su pregršt nagrada i na petoj ovojesenjoj izložbi inovacija, ovog puta u Nirnbergu.

Za 12 inovacija dobili su 10 medalja, što je oko dva puta više u odnosu na uobičajeni postotak medalja (do 40 posto) koji se dodjeljuje na ovoj izložbi.

Zlatnu medalju dobio je Branko Miladinović iz Banje Luke za Integrirani informacioni sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara. Sistem se može koristiti u svim proizvodnim i uslužnim djelatnostima, a uspješno je primijenjen u ispitivanju ispravnosti vozila u oko 200 stanica u banjalučkom području.

Sedam je dobitnika srebrenih medalja, među njima i tri članice nedavno osnovane Asocijacije inovatorki u BiH Nova.

Predsjednica Nove Branka Kolar-Mijatović iz Banje Luke, koja je i potpredsjednica Evropskog udruženja inovatora, nagrađena je za Magični pojas, Bišćanka Milka Matešić za Kremu za kosu i Senka Psutka, Laktaši, za Vitaminski napitak.

Srebrene medalje dobili su i Joža Benković, Banja Luka, (za rešetku čija se površina može podešavati prema veličini posude, u kojoj se na rešetku stavlja teret, radi boljeg kiseljenja zimnice), Josip Bilić, Livno, (uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i valova), dr. Adnan Dizdar, Sarajevo, (za ortopedsku pločicu, koja se pričvršćuje na slomljenu kost kroz rupice kroz koje prolaze po dva vijka, račvajući se u obliku slova V), i Sašenko Sadiković, Ljubuški, za brijaći aparat koji automatski odstranjuje obrijane dlačice, čisti nožiće, olakšava brijanje.

Sadiković je dobio još jednu medalju, bronzanu, za vrući brisač vjetrobranskog stakla, a takvu medalju je dobila i njegova unuka, gimnazijalka Ajla, za kornet iz kojeg se ne otapa sladoled, saopćeno je iz Udruženja inovatora BiH.