{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu

F
26.9.2011. u 16:14
0
2
Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu
0
Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu
Sevastopolj
Sarajevski hirurg Adnan Dizdar osvojio je pehar i zlatnu diplomu na VII izložbi inovacija i novih tehnologija "Novo vrijeme" završenoj u nedjelju u ukrajinskom lučkom gradu Sevastopolju.
Dizdareva inovacija "Ortopedska daščica sa rašljastim vijcima" po žiriju predstavlja "inventivno i korisno rješenje za saniranje koštanih preloma, koje je već u primjeni".

Pošto svjetske statistike pokazuju da čak 95 posto zaštićenih inovacija nije našlo proizvođača, onda činjenica da je Dizdarova inovacija već u primjeni označava društveno priznanje i inovatoru i proizvođaču.

S još pet zlatnih i četiri srebrene medalje, za 10 izloženih inovacija, BiH je ostvarila uspjeh kakav nije ostvarila nijedna druga od 35 zemalja-učesnica salona "Novo vrijeme".

Zlatne medalje dobili su i Zdravko Bosnić, iz Banje Luke za "Turbinu za spore vodotoke", sarajevski autori Enver Ibrović za "Aerodinamične rukavice", Pavel Pavelka za "Biološko đubrivo" i Muhamed Semiz za "Građevina visoka 100 km" te Sašenko Sadiković Ljubušak za "Brijaći aparat s automatskim odstranjivanjem dlačica".

Gimnazijalka Ajla Sadiković dobila je srebrenu medalju za "Kornet iz kojeg se ne otapa sladoled" u kategoriji "Mladi inovatori".

Srebrene medalje dobili su još i banjalučki inovatori Vukosava Božić za "Krevetna kada za nepokretne bolesnike" i Branko Miladinović za "Integrisani informacionani sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: