{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu

F
26.9.2011. u 16:14
0
2
Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu
0
Inovatori iz BiH ponovo u svjetskom vrhu
Sevastopolj
Sarajevski hirurg Adnan Dizdar osvojio je pehar i zlatnu diplomu na VII izložbi inovacija i novih tehnologija "Novo vrijeme" završenoj u nedjelju u ukrajinskom lučkom gradu Sevastopolju.
Dizdareva inovacija "Ortopedska daščica sa rašljastim vijcima" po žiriju predstavlja "inventivno i korisno rješenje za saniranje koštanih preloma, koje je već u primjeni".

Pošto svjetske statistike pokazuju da čak 95 posto zaštićenih inovacija nije našlo proizvođača, onda činjenica da je Dizdarova inovacija već u primjeni označava društveno priznanje i inovatoru i proizvođaču.

S još pet zlatnih i četiri srebrene medalje, za 10 izloženih inovacija, BiH je ostvarila uspjeh kakav nije ostvarila nijedna druga od 35 zemalja-učesnica salona "Novo vrijeme".

Zlatne medalje dobili su i Zdravko Bosnić, iz Banje Luke za "Turbinu za spore vodotoke", sarajevski autori Enver Ibrović za "Aerodinamične rukavice", Pavel Pavelka za "Biološko đubrivo" i Muhamed Semiz za "Građevina visoka 100 km" te Sašenko Sadiković Ljubušak za "Brijaći aparat s automatskim odstranjivanjem dlačica".

Gimnazijalka Ajla Sadiković dobila je srebrenu medalju za "Kornet iz kojeg se ne otapa sladoled" u kategoriji "Mladi inovatori".

Srebrene medalje dobili su još i banjalučki inovatori Vukosava Božić za "Krevetna kada za nepokretne bolesnike" i Branko Miladinović za "Integrisani informacionani sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: