Zaključci eksperata
1

Inicijativa za lokalne vlasti: Bh. općine trebaju bolje načine finansiranja i pružanja usluga

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U okviru Inicijative za lokalne vlasti međunarodni stručnjaci iz raznih oblasti proteklih devet mjeseci obišli su općine i gradove Bosne i Hercegovine kako bi sagledali sve izazove s kojima se suočavaju lokalne uprave naše zemlje. Oni su danas predstavili zaključke inicijative koji bh. općinama trebaju poslužiti za hitne promjene u načinima finansiranja i pružanja zajedničkih usluga građanima.

Inicijativa je provedena u cilju utvrđivanja zajedničkih izazova u djelovanju lokalnih vlasti, koji ometaju učinkovito pružanje usluga građanima. Veliku podršku Inicijativi pružili su Evropska unija, USAID i Ambasada Švicarske u BiH.

Kroz saradnju do ušteda

Uoči današnjeg predstavljanja zaključaka Inicijative, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU za BiH Lars-Gunnar Wigemark upoznao je prisutne o aktivnostima koje je grupa eksperata provodila proteklih mjeseci.

"Grupa eksperata imala je priliku sastati se gotovo sa svim načelnicima i gradonačelnicima u BiH te predstavnicima kantona, nevladinih organizacija, komunalnih preduzeća i mnogih drugih organizacija i ustanova. Tom prilikom mogli su sagledati načine funkcioniranja lokalne samouprave u BiH. U okviru jedne paralelne aktivnosti lično sam imao priliku posjetiti 15-ak lokalnih zajednica gdje sam razgovarao s gradonačelnicima, predstavnicima civilnog društva, studentima i drugim ljudima kako bih i sam stekao bolji uvid u funkcioniranje lokalne samouprave. Na kraju smo došli do zaključaka koje je potrebno prenijeti na jedan novi nivo. Smatram da su problemi općina i gradova teme o kojima bi se trebalo razgovarati uoči oktobarskih izbora, a ne čekati naredne lokalne izbore. Mislim da bi građani voljeli čuti nešto više o ovim temama, a ne samo se bazirati na etno-nacionalne tematike", kazao je Wigemark.

Dodao je kako lokalne vlasti u BiH moraju razmotriti načine bolje raspodjele sredstava. Kako kaže, 50 posto rashoda države ide na lokalne samouprave i to je nivo na kojem građani uživaju ili ne uživaju kvalitet usluga koji zaslužuju.

"Kada razgovarate s načelnicima i gradonačelnicima u svim dijelovima BiH, bilo da dolaze iz manjih ili većih lokalnih zajednica, oni su svi saglasni u vezi s jednom stvari, a to je da uplaćuju mnogo više sredstava u sistem nego što im se iz sistema vraća. To direktno utječe na kvantitet i kvalitet usluga, a prije svega mislim na esencijalne potrebe kao što su zdravstvo, obrazovanje ili lokalna infrastruktura. Mi kao EU već sutra pokrećemo jedan novi program u čijem su fokusu lokalne samouprave, s naglaskom na poslovnu zajednicu, u vrijednosti od 16 miliona eura. Drago mi je da su s nama danas predstavnici oba entiteta, općina i gradova, jer načelnici i gradonačelnici su oni koji ovu diskusiju trebaju prenijeti na jedan novi nivo. Želimo ohrabriti općine i gradove da više rade zajedno i sarađuju u raznim oblastima. Kroz takav pristup moguće je ostvariti uštede. Pojedine zajednice već to rade, a to je ideja ove inicijative. Jedan od primjera su odlagališta smeća ili deponije, jer nemoguće je da svaka lokalna samouprava ima svoju deponiju", pojasnio je Wigemark.

Fiskalna decentralizacija

Iako Švicarska nije dio Evropske unije, predstavnici Ambasade Švicarske u BiH pružili su podršku Inicijativi za lokalne vlasti kako bi podijelili svoje bogato iskustvo upravljanja lokalnim samoupravama.

"Općine su veoma važne jer pružaju usluge građanima. Ukoliko neka usluga nije dobra, onda je odgovornost na općinama. Naša ekspertica iz Švicarske putovala je proteklih mjeseci kroz BiH kako bi 'izmjerila temperaturu' u općinama. Zaključak do kojeg je došla jeste da bh. općine moraju napraviti znatne promjene ukoliko žele napredovati. Potrebno je unaprijediti kvalitet usluga, smanjiti stepen korupcije i pospješiti saradnju općina. Međutim, potrebne su i brojne druge reforme. Potrebno je napraviti fiskalnu decentralizaciju, što znači s viših nivoa vlasti spustiti više sredstava ka nižim nivoima vlasti. Potrebno je uspostaviti vrlo jasnu podjelu nadležnosti, a da bi se to postiglo, općine moraju djelovati zajedno i govoriti jednim glasom", kazala je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer te dodala kako se nada da će načelnici i gradonačelnici u BiH poduzeti sve mjere kako bi uradili više i poboljšali život građana.

Članovi zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti imali su priliku razgovarati s predstavnicima svih nivoa vlasti iz oba bh. entiteta. Posmatrali su aspekte ekonomskog i socijalnog razvoja, zdravstvenog sistema, pružanja usluga na lokalnom nivou, komunalnih usluga i slično te došli do saznanja kako su problemi u svim lokalnim upravama veoma slični ili gotovo isti.

"Pozitivan primjer su uspješni projekti koji se realiziraju u Tešnju i okolnim općinama. Tu se postavlja logično pitanje zašto druge općine ne mogu implementirati te projekte i šta ih sprečava da to urade. Pokušali smo identificirati njihove probleme i došli do zaključka kako sve općine moraju pronaći načine boljeg upravljanja sistemima", istakao je Mladen Ivanović, član Zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti.

Upravo su zbog toga načelnicima i gradonačelnicima predstavljeni načini za rješavanje problema finansiranja, pružanja zajedničkih usluga te pitanje nadležnosti unutar lokalnih samouprava.

Veliki teret na općinama

Predstavljanju zaključaka Inicijative prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je istakao kako je veliki teret "na leđima" općina naše zemlje.

"Neki važni aspekti društva nisu na Vladi FBiH. Zdravstvo i školstvo, dvije velike rane našeg društva, su na kantonima, dok su, naprimjer, parafiskalni nameti na lokalnim zajednicama. Mi smo fragmentirano društvo, malo ustavom, malo našim shvatanjima, tako da je veliki teret na lokalnim zajednicama koje su vrlo neujednačene, zajedno s kantonima. Izuzetno je važno kako naše lokalne zajednice servisiraju svoje građane. Naprimjer, u Gradačcu za pet minuta dobijete katarski operat, a mi smo to u jednoj sarajevskoj općini 'ganjali' 12 mjeseci. Reakcije lokalnih zajednica su vrlo neujednačene i to se mora popraviti", rekao je Novalić.

Ipak, podsjeća na Zakon o lokalnim zajednicama koji dobro štiti općine od velikih globalnih i političkih utjecaja.

"Postoje lokalne zajednice kao što su Gračanica, Gradačac, Visoko ili Tešanj gdje imate veći broj zaposlenih nego prije rata, a imaju 30 posto manje stanovništva, što znači da su te lokalne zajednice u nečemu bile uspješne. Inicijativa za lokalne vlasti ima za cilj ujednačiti usluge u lokalnim zajednicama i približiti ih građanima. Nadam se da će uspjeti u tome", naglasio je Novalić.

Predstavljanju zaključaka Inicijative za lokalne vlasti prisustvovali su brojni predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i biznismeni iz oba entiteta. Međunarodni eksperti nadaju se kako će lokalne vlasti što prije započeti primjenu rješenja za bolje upravljanje općina i gradova u BiH.