Jednoumlje
6

Ima li HDZ opoziciju u BiH: Nemoćne stranke u privatizovanom HNS-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za razliku od drugih političkih stranaka u našoj zemlji, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) naizgled nema opoziciju. HDZ vješto koristi Hrvatski narodni sabor (HNS) za stvaranje slike kako ima podršku svih "hrvatskih stranaka" u BiH, kažu naši sagovornici.

Brojni analitičari složni su da je HDZ privatizovao HNS koji danas služi kao pomoćno sredstvo za serviranje i implementaciju ideja nastalih u centrali HDZ-a. S obzirom na to da se u HNS-u nalaze i članovi političkih stranaka koje se predstavljaju kao opozicija HDZ-u postavlja se pitanje da li HDZ BiH ima uopće opoziciju u BiH?

Predsjednik Hrvatskog narodnog saveza Drago Džambas kazao nam je kako HDZ sigurno u BiH nema opoziciju u hrvatskom stranačkom prostoru.

"Ovo je jednoumlje i gore nego Titov sistem. Krivica je i na opoziciji, ali i na HDZ-u kao moćnom lideru koji ima dosta novca. Kada imate novca vi možete napraviti čudo. Izbori se dobijaju ili masom ili kesom, a oni imaju i kesu i masu", kazao je Džambas.

On ističe da je opozicija u hrvatskom stranačkom prostoru nemoćna i da se iz tog razloga bukvalno sakrila. Džambas razloge za nemoć vidi u samom političkim sistemu koji "nipodaštava običnog čovjeka iz sva tri nacionalna tora".

"Svako svoje pričepi: ukrast će, pokrast će. Tako terorišu vlastite narode, a opozicija kao takva nema moći zakočiti. A međunarodnoj zajednici lakše je pregovarati s ova tri tornjaka nego se mučiti s opozicijom", kazao je Džambas.

Ovim povodom razgovarali smo i sa zastupnicom HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članicom HNS-a Dianom Zelenikom koja ističe da ona dolazi iz političke stranke koja je opozicija HDZ-u Dragana Čovića.

"Oni jesu privatizovali HNS. Mi smo na posljednjoj sjednici Predsjedništva raspravljali o tome da se stvara kriva percepcija da mi podržavamo takvu politiku. To u suštini nije naš stav, ali on jednostavno nije dobro artikulisan", rekla je Zelenika.

Ona dodaje da u HNS-u vrlo često nema glasanja, ali da se u javnosti stvara slika kao da je riječ o zaključcima HNS-a, kao što je bio slučaj i s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zelenika nam je kazala da je na sjednici predsjedništva tražila da se nakon svake sjednice HNS-a, ako se HDZ 1990 ne slaže s njihovim stavom, održi konferencija za medije na kojoj će se pojasniti stavovi.

"Izborni zakon BiH uopće nije bio na glasanju. Naši prijedlozi su dosta drugačiji od prijedloga HDZ-a. Ako ćemo već ići u tom pravcu, tražili smo da se napravi hrvatska i bošnjačka izborna jedinica i u entitetu Republika Srpska. Za HDZ BiH to je svetinja. Sve se u FBiH može dirati samo neka se ne dira RS", kazala je Zelenika.

Kako kaže, njihovi stavovi su oprečni i po definiciji su opozicioni onima koje zastupa HDZ BiH. Ona upozorava da većinu u HNS-u ima HDZ i da njihov prijedlog Izbornog zakona BiH vjerovatno ne bi bio prihvaćen čak i da je došlo do glasanja.

"Ipak, neka javnost zna da i u HNS-u nema konsenzusa. Ja sam tražila da se krene u izradu našeg prijedloga Izbornog zakona BiH. Do toga još nije došlo, ali za jesen će sigurno biti pripremljeno. Mi smo za ustavne promjene, a ne za parcijalna rješenja. Mi smo i za izborne jedinice u RS-u, a ne da SNSD bira neka svoja četiri Hrvata ili Bošnjaka", zaključila je Zelenika.