BiH
67

IGC: Bandiću oduzeti titulu počasnog građanina Sarajeva

Piše: F. V.
Milan Bandić: Traži tri entiteta u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Milan Bandić: Traži tri entiteta u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGC) zatražio je u ime, kako su naveli, žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima ukidanje odluke o proglašenju gradonačelnika Milana Bandića počasnim građaninom grada Sarajeva, a nakon njegove ovosedmične izjave kako će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta.

Institut za istraživanje genocida iz Kanade, kako je za Klix.ba ocijenio direktor IGC Emir Ramić, smatra Bandićevu izjavu neprihvatljivom i uvredljivom za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima.

"Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istakao, Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu u BiH, žrtve i svjedoci agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi prijatelji Bosne i Hercegovine u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države Bosne i Hercegovine, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno, neprijateljsko uplitanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine'', rekao je Ramić u ime IGC.

Milan Bandić, dodao je Ramić, bi morao znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini značila podršku oživljavanju tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom Tuđmanom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije (ICTY) presuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Iz IGC podsjećaju kako je ICTY osudio Jadranka Prlića i ostale za udruženi zločinački poduhvat Republike Hrvatske na teritoriju BiH.

"Neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za potpuno ukidanje ilegalnog, nepravednog, daytonskog poretka i povratka prvomartovske referendumske volje za ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Izražavajući volju žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i volju mnogih Kanađana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja Bosne i Hercegovine, Institut za istraživanje genocida iz Kanade podržava inicijativu da se poništi odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom grada Sarajeva'', kazao je Ramić.