|

Bošnjaci Sjeverne Amerike od Inzka traže da hitno poništi odluku Vlade RS o prebivalištu

Bošnjaci Sjeverne Amerike od Inzka traže da hitno poništi odluku Vlade RS o prebivalištu
113
Klix.ba
19.4.2014. u 08:15
159
komentara
113

dijeljenja
Bošnjaci Sjeverne Amerike od Inzka traže da hitno poništi odluku Vlade RS o prebivalištu Foto: Arhiv/Klix.ba
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputili su pismo visokom predstavniku u BiH, Valentinu Inzku, u kojem apeluju da hitno poništi odluku Vlade RS o o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji manjeg bh. entiteta.
"Ovaj čin predstavlja direktan napad na Daytonski sporazum jer su prebivališta regulisana na državnom, a ne entitetskom nivou. Ovo je također jednostrano anuliranje Aneksa VII o povratku i slobodi kretanja povratnika i poziva na de facto obnovu agresije na državu BiH koja je trebala da se zaustavi u Daytonu", stoji u pismu.

Dalje se naglašava da Inzko, kao visoki predstavnik, ima obavezu i odgovornost da zaštiti Daytonski sporazum i spriječi anuliranje Aneksa VII.

"Ovim su zakonom ugrožena osnovna ljudska prava i slobode građana bošnjačke nacionalnosti s ciljem da se spriječi odziv glasača na teritoriji manjeg entiteta. Ova odluka je posebno diskriminirajuća protiv građana nesrpske nacionalnosti koji privremeno žive u dijaspori, ali imaju prijavljeno prebivalište u entititetu RS. Ukoliko ne reagujete hitno i oštro, možemo očekivati aparthejdsko ponašanje institucija u entitetu i eskalaciju sigurnosne situacije u BIH", naglašavaju u KBSA i IGK-u.

Istovremeno pozivaju sve probosansko orijentisane predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH da bez odlaganja poduzmu sve potrebne mjere u cilju odbrane mira i države BiH koji su ovom odlukom ugroženi.

"KBSA i IGK će hitno informisati političke subjekte u SAD i Kanadi o navedenoj odluci. Istovremeno će biti informisane mnoge internacionalne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Još jednom dajemo apsolutnu podršku povratnicima i njihovim potpuno opravdanim zahtjevima da ne žele i neće živjeti u etnički čistom getu koji se ponovo poslije holokausta javlja u Evropi i u kome su na najbrutalniji način narušena osnovna ljudska prava i slobode", stoji u pismu.

Prijavi grešku


Komentari (159)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...