{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporna odluka Vlade RS-a o prebivalištu i zvanično stupila na snagu

F
25.4.2014. u 16:52
4
81
Sporna odluka Vlade RS-a o prebivalištu i zvanično stupila na snagu
4
Sporna odluka Vlade RS-a o prebivalištu i zvanično stupila na snagu
Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske i zvanično je stupila na snagu i može se primjenjivati.
Ova odluka, koja je izazvala nezadovoljstvo stranaka u Federaciji BiH, te poziv OHR-u da regira, jučer je i zvanično objavljena u Službenom glasniku RS“.

Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske usvojila je Vlada RS-a na sjednici 17.aprila.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je tada da se donošenjem odluke prvenstveno vodi računa o bezbjednosnom aspektu, kao i da je odluka privremenog karaktera i važit će do donošenja zakona o prebivalištu.

Prema njenim riječima, odlukom je propisano da je lice koje prijavljuje prebivalište dužno da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su u skladu se evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

"Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će to regulisati na jedan detaljan i adekvatan evropski način, a zakon koji nije prošao na bh. nivou je upravo tako i rađen, i u skladu je sa evropskim principima", ustvrdila je Cvijanović.

Ona je dodala da se ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u toku prošle godine, primjenjuje u Brčko Distriktu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je prije dva dana novinarima u Sarajevu da će OHR reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta.

"Ovu odluku još niko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentirati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, bit će reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom listu", kratko je kazao Inzko.

Inače glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić ranije je Agenciji FENA kazao da je jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju.

"Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine", kazao je Subašić tada.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ranije je pozvao ustavne sudove, domaće institucije te Inzka da adekvatno reagiraju na ovu odluku.

Također, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je Odluka Vlade RS-a protuzakonita, antidejtonska i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena izražavajući očekivanje da će se Inzko aktivirati i početi reagirati na ovakve stvari, dodajući da je Inzkova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Reagirao je i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija podcrtavajući da odluka nema pravno dejstvo jer je prebivalište u nadležnosti države dodajući da će Inzko prepoznati o čemu se radi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: