{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući

F
18.4.2014. u 14:35
2
40
OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući
2
OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma je zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju - upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR), komentirajući Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.
"Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine", izjavio je za Agenciju Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

Ponovio je da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom te ga na toj razini treba nastaviti regulirati kao i rješavati sporove. Također, ocijenio je žalosnim da su razne stranke blokirale punu raspravu o izmjenama i dopunama postojećeg državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Narodna skupština RS je prošle sedmice dala prostora za rješavanje pitanja prebivališta na državnom nivou. Korak koji je poduzela Vlada RS nije u skladu s tim konstruktivnijim pristupom i samo će zakomplicirati rješenje ovog pitanja", potcrtao je Subašić.

Podsjetio je vlasti na svim nivoima da zakoni, uključujući postojeći zakon o prebivalištu na državnom nivou, moraju biti implementirani bez diskriminacije, uz poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: