{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući

F
18.4.2014. u 14:35
2
40
OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući
2
OHR: Jednostrani korak vlade RS-a je veoma zabrinjavajući
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma je zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju - upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR), komentirajući Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.
"Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine", izjavio je za Agenciju Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

Ponovio je da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom te ga na toj razini treba nastaviti regulirati kao i rješavati sporove. Također, ocijenio je žalosnim da su razne stranke blokirale punu raspravu o izmjenama i dopunama postojećeg državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Narodna skupština RS je prošle sedmice dala prostora za rješavanje pitanja prebivališta na državnom nivou. Korak koji je poduzela Vlada RS nije u skladu s tim konstruktivnijim pristupom i samo će zakomplicirati rješenje ovog pitanja", potcrtao je Subašić.

Podsjetio je vlasti na svim nivoima da zakoni, uključujući postojeći zakon o prebivalištu na državnom nivou, moraju biti implementirani bez diskriminacije, uz poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: