{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: OHR mora da djeluje na neustavnu odluku Vlade RS-a

F
18.4.2014. u 12:40
2
26
Salkić: OHR mora da djeluje na neustavnu odluku Vlade RS-a
2
Salkić: OHR mora da djeluje na neustavnu odluku Vlade RS-a
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA da je odluka Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, protivustavna i antidejtonska te šalje poruku da su u RS-u odustali od Dejtonskog mirovnog sporazuma u smislu da više ne prihvataju slobodu kretanja, zbog čega bi trebalo da se oglasi i OHR.
Salkić ističe da je Vlada RS-a shvatila da je njen zakon o prebivalištu i boravištu u RS-u protivustavan i da nema šanse da živi, pa je pribjegla donošenju spomenute odluke kojom poručuju da su i protiv Aneksa 7. onako kako je on definiran Dejtonskim mirovim sporazumom.

"To je neprihvatljivo i to je posao za garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i za visokog predstavnika u BiH koji u BiH ima ulogu vrhovnog tumača i zaštitnika Dejtonskog mirovnog sporazuma", ukazao je Salkić, naglašavajući da je ovo, kako je naveo, linija ispod koje se ne bi smjelo otići.

Donošenje ove odluke od Vlade RS-a je, upozorava, i pokušaj destrukcije BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda je pozvao sve ljude koji su živjeli na prostoru sadašnjeg entiteta RS, da apsolutno svi izvade lična dokumenta u RS-u i da time pokažu da projekt etničkog čišćenja i progona nije uspio i da nijedna, pa ni ova vlada RS-a, neće zaustaviti povratak i izbrisati BiH iz ovog entiteta.

Ova odluka, kao i procedura donošenja entitetskog zakona o prebivalištu predstavlja, ponovio je, ozbiljnu opasnost za državu i ovaj val napada mora biti odmah zaustavljen.

"Pozivam nadležne predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne predstavnike i organizacije čija je obaveza zaštita ustavnosti i zakonitosti u državi, da hitno reaguju. U suprotnom, otvara se novi front antidržavnog djelovanja čiji je cilj dodatna diskriminacija i legalizacija etničkog čišćenja Bošnjaka u jednom entitetu, koji je sastavni dio države Bosne i Hercegovine", izjavio je Salkić za Agenciju FENA.

Vlada RS-a je jučer donijela Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, a premijerka Željka Cvijanović kaže da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

Ona je dodala da se ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u toku prošle godine, primjenjuje u Brčko Distriktu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: