BiH
92

IGK traži od Kanade da reagira na poteze Vlade RS

Klix.ba
Emir Ramić
Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) prof. Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Stephenu Harperu, kanadskom ministru vanjskih poslova Johnu Bairdu, Konzervativnoj partiji Kanade, Liberlanoj partiji Kanade, Novoj demokratskoj partiji Kanade, Partiji zelenih Kanade, kao i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida, tražeći reakciju Kanade kao zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) na odluke Vlade Republike Srpske (RS).

Ramić u pismu visokim zvaničnicima Kanade zahtjeva da ta zemlja osudi, kako je naveo, teške povrede ljudskih prava i sloboda koje je Vlada RS načinila odlukom od 17. aprila 2014. godine od "prebivalištu i boravištu".

Po Ramiću, takva odluka predstavlja nezakonit antidržavni potez koji "direktno negativno utječe na hiljade kanadskih građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, kojima se uskraćuje pravo glasa većinskog naroda u BiH, zagarantovanim nacionalnim i internacionalnim pravnim normama i pravom o dvojnom državljanstvu".

"Rukovodstvo manjeg bh. entiteta i dalje otvoreno negira genocid i pokušava prepraviti historijske činjenice. Bosanskohercegovački manji entitet kontinuirano slavi optužene ratne zločince kao svoje 'heroje', čime ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji. IGK poziva kanadski parlament, kanadsku vladu i sve parlamentarne političke stranke, da osude ovaj gnusni čin kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u bosanskohercegovačkom manjem entitetu i da zaštite žrtve i svjedoke genocida u Bosni i Hercegovini od kontinuiranih fizičkih i pravnih prijetnji od strane antibosanskohercegovačkog političkog establišmenta manjeg entiteta”, naveo je Ramić u pismu visokim zvaničnicima Kanade.