BiH
348

IGC: Vučićev nedolazak u Sarajevo govori o njegovim namjerama prema BiH

Klix.ba
Vučić prilikom posjete Sarajevu
Vučić prilikom posjete Sarajevu
Povodom današnje najave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da neće doći na obilježavanje 100. godina od početkom Prvog svjetskog rata 28. juna, reagirao je Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGC).

Vučić je rekao da neće doći u Sarajevo jer ne može da stoji ispod ploče na kojoj piše da su Nacionalnu i Univerzitetsku biblioteku, odnosno dva miliona knjiga zapalili "srpski zločinci".

Profesor Emir Ramić, koji se nalazi na čelu IGC, kazao je ploča na Vijećnici "jasna opomena čovjeku i civlizaciji da ne zaborave, da pamte i da opominju".

"To je imperativ bosanskohercegovačke, ali i evropske, svjetske budućnosti. Ono što piše na ploči govori o najvećim zločinima poslije holokausta u Evropi, zločinima agresiji i genocidu u BiH, govori o kulturocidu, govori o rušiteljima Sarajeva i ubicima sarajevske djece. Nedolazak Vučića u Sarajevo jasno govori o njegovim namjerama prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, ali i prema istini i pravdi. Žrtve i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima poručuju srbijanskom premijeru da ne pristaju na zaborav", rekao je Ramić.

Jer, kako je rekao, zaboraviti agresiju i genocid znači izložiti se novoj agresiji i genocidu.

"Žrtve i svjedoci agresije i genocida ostaju u odbrani Sarajeva, u odbrani BiH, suprotstavljajući se projektima revizije bh. prošlosti koji od žrtava i svjedoka agresije i genocida hoće napraviti ljude bez pamćenja i dostojanstva, koji umjesto istine prizivaju laž, a umjesto pravde krivdu", istakao je Ramić u svojoj izjavi, te dodao:

"Istovremeno poručujemo bošnjačkom političkom establišmentu da se okani gubitničke ideologije, da jednostavno realizira ppresudu za genocid iz 2007. godine kojom je jasno označena vojska i policija manjeg bh. entiteta kao izvršilac genocida. Iskreni bh. patrioti se više nikada neće sakrivati od sebe i svoje povijesti zarad velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalističkih projekata. BiH sa svojom idejom Bosne i svojim bosanskim duhom je trajno, univerzalno državno i društveno biće koje može i hoće da ravnopravno postoji među drugima u svijetu".