BiH
181

Nakon postavljanja ploče u čast Mladiću: Zločinci se rugaju žrtvama, ploča mora biti uklonjena

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nakon postavljanja ploče u čast ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, na teritoriji današnje općine Istočno Sarajevo, Institut za istraživanje genocida iz Kanade saopćio je da su žrtve i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima u šoku.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo je na zidu uz cestu u sarajevskom naselju Vrace, na liniji razgraničenja dva entiteta, u momentima katastrofalnih poplava postavila ploču u znak sjećanja na smotru koju je izvršio ratni zločinac Ratko Mladić.

"Obilježiti mjesto gdje su se postrojavale jedinice koje su sijale smrt po opkoljenom Sarajevu 1430 dana je jedan od najsramniji činova u poslijeratnoj Evropi. Već je ustaljena praksa da Srbi uporno pokušavaju od zločinaca napraviti heroje, od zločina napraviti ispravnu stvar, a od prevare napraviti istinu. To pokazuje i da nisu raskrstili s nedavnom prošlošću", kazao je direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade prof. Emir Ramić.

Prema njegovim riječima, ploča predstavlja kontinuitet negiranja agresije i genocida i veličanje ratnih zločinaca kao navodnih heroja u ime tzv. velike Srbije sada nastavlja, i to u obliku predizborne doktrinacije biračkog tijela.

"Ovaj gnusni čin iza koga stoji politički establišment manjeg bh. entiteta ima za cilj nastavak poricanja genocida i agresije kroz veličanje ratnih zločinaca kao navodnih heroja. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, zastupnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini odmah moraju reagovati jer se ovim činom veliča vojska manjeg entiteta koja je odlukom najveće pravne institucije u svijetu, Međunarodnog suda pravde, označena kao institucija koje je izvršila genocid. I nikakvih sankcija nema. To je ruganje žrtvama, to je ruganje Bosni i Hercegovini, najvećoj žrtvi raspada Jugoslavije, to je ruganje istini i pravdi, to je ruganje čovjeku, civilizaciji, čovječanstvu", naveo je Ramić.

Upozorio je, ako međunarodna zajednica nije htjela zaustaviti agresiju i genocid, sada "mora zaustaviti povampireni hod velikosrpske nacionalističke politike".

"Istovremeno se mora odmah prekinuti kult šutnje političkih predstavnika žrtava i svjedoka agresije i genocida koji sve više ostaju gluhi za interese žrtava. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada će posebnim saopćenjem pozvati američku i kanadsku javnost i kompletnu međunarodnu zajednicu i sve probosankohercegovačke faktore na združenu akciju oko skidanja ploče, te još jedne u nizu civilizacijskih sramota u režiji Milorada Dodika i njegovih istomišljenika", naveo je Ramić u svojoj izjavi.