Džamija kakva je nekad bila
0

Hrvatski vijećnici za izgradnju Ćurčinice u izvornom obliku

SRNA
Gradilište džamije Ćurčinice
Gradilište džamije Ćurčinice
Članovi Opštinskog vijeća Livna odlučili su da džamija Ćurčinica u tom gradu može biti obnovljena jedino u izvornom obliku, onakva kakva je nekada bila, a opštinske vlasti spremne su i finansijski pomoći realizaciju ovog projekta.

U nastavku današnje vanredne sjednice za ovakvu odluku je glasalo svih 23 vijećnika hrvatske nacionalnosti koji su prisustvovali, dok nastavku sjednice nisu prisustvovali Bošnjaci, među kojima i predsjedavajući Opštinskog vijeća Nijaz Golub.

Vijećnici su jednoglasno usvojili i odluku da Služba za građevinarstvo i prostorno uređenje opštine Livno uputi zahtjev Upravi za inspekcijske poslove FBiH da nadležni inspektor najdalje do 14. oktobra rješenjem naredi obustavu daljih radova na gradnji džamije Ćurčinica.

Hrvatski članovi Vijeća jednoglasno su usvojili i prijedlog Koordinacije udruženja proisteklih iz rata HVO-a opštine Livno, koja je bila inicijator sazivanja današnje vanredne sjednice, da načelnik opštine i Služba za privredu i inspekcijske poslove narede obustavu radova na gradnji džamije do okončanja upravnog spora pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, ukoliko obustavu radova ne naloži nadležni federalni inspektor.

Radi smirivanja tenzija, Opštinsko vijeće Livna poziva specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena i OHR da svojim autoritetom zatraže od Uprave za inspekcijske poslove FBiH obustavu gradnje sakralno-poslovnog objekta džamije u Livnu do okončanja postupka preispitivanja dozvole Ministarstva prostornog uređenja FBiH i odluke Komisije za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika.

Tom odlukom Ministarstva i dozvolom Komisije dozvoljena je gradnja Ćurčinice prema sasvim novom projektu u odnosu na njen izgled prije rušenja 1994. godine.