|

Džamija Ćurčinica će biti predmet Ustavnog suda BiH

Džamija Ćurčinica će biti predmet Ustavnog suda BiH
0
S
SRNA
19.12.2011. u 11:29
13
komentara
0

dijeljenja
Džamija Ćurčinica će biti predmet Ustavnog suda BiH
Izgradnja džamije Ćurčinica u Livnu biće predmet razmatranja Ustavnog suda BiH na zahtjev Kluba odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću.
Ovaj klub usvojilo je zaključak da se pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Federacije BiH (FBiH).

Opštinsko vijeće Livna na sjednici od 16. decembra, većinom glasova odbornika političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda, zadužilo je načelnika opštine Luku Čelana, nadležne stručne službe i opštinskog pravobranioca da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu postupak za zaštitu prava na lokalnu upravu jer su opštini oduzete sve nadležnosti u slučaju izgradnje džamije Ćurčinica.

Klub odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću zatražio je da se u rješavanje slučaja džamije Ćurčinica u Livnu uključe i svi hrvatski političari, zvaničnici i parlamentarci na nivou FBiH i BiH, kojima su dostavljena pisma sa dokumentacijom kako bi preduzeli sve što mogu da se izgradnja džamije kao sakralno-poslovnog objekta obustavi.

Džamija Ćurčinica u centru Livna srušena je 1994. godine, a odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena je nacionalnim spomenikom.

Dozvolu za njenu izgradnju po sasvim novom projektu, na osnovu odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom, izdalo je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

Udruženja HVO-a preduzimaju sve kako bi obustavili izgradnju džamije kao sakralno-poslovnog objekta i tvrde da nemaju ništa protiv da se džamija obnovi u svom izvornom obliku.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...