BiH
0

Livno: Nema razloga za obustavu izgradnje džamije Ćurčinica

SRNA
Građevinska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH utvrdila je da ne postoje ozbiljni razlozi da bi bila naložena obustava daljih radova na džamiji Ćurčinica u Livnu.

Inspekcijskim nadzorom na terenu nisu utvrđene bitne povrede propisa o građenju, a izvođaču radova i investitoru naređeno je da u skladu sa zakonskim propisima uklone manje nedostatke, navedeno je u obrazloženju građevinskog inspektora koje je dostavljeno Općinskom vijeću u Livnu i općinskoj Službi za građevinarstvo i prostorno uređenje.

Opštinska Služba zatražila je 11. novembra preispitivanje odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Federacije BiH, kojom je džamija Ćurčinica 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali na ovaj zahtjev još nije odgovoreno.

Izgradnja džamije Ćurčinica bila je tema višesatne rasprave i na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, jer većina odbornika nije podržala zahtjev Kluba odbornika HDZ-a da hrvatski odbornici bojkotuju sjednice dok nadležni organi ne izdaju rješenje o obustavi izgradnje džamije. Odbornici HDZ-a napustili su ovu sjednicu.