{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Livno: Općinsko vijeće traži obustavu gradnje džamije

F
29.7.2011. u 10:30
0
25
Livno: Općinsko vijeće traži obustavu gradnje džamije
0
Livno: Općinsko vijeće traži obustavu gradnje džamije
Nakon rasprave o izgradnji džamije Ćurčinica u centru Livna, koja je u dnevni red zadnje sjednice Općinskog vijeća Livna uvrštena na zahtjev nezavisnog vijećnika Jakova Perkovića, vijećnici su većinom glasova usvojili zaključak kojim se traži hitna obustava izgradnje džamije po projektu Medžlisa Islamske zajednice, koji nije u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom općine Livno.
"Općina Livno i Općinsko vijeće podržavaju izgradnju džamije Ćurčinica u njenom izvornom obliku i ne žele preuzeti odgovornost za moguće posljedice koje mogu proizići iz nepoštivanja ovog zaključka, koji će biti dostavljen Medžlisu Islamske zajednice Livno, Komisiji za zaštitu spomenika BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Hercegbosanske županije, nadležnim federalnim institucijama i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH", navodi se u zaključku.

Džamija Ćurčinica srušena je 1994. godine, a 2007. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Na istoj lokaciji Medžlis Islamske zajednice želi izgraditi sakralno-poslovni objekt po potpuno novom projektu.

I Udruge proistekle iz domovinskog rata HVO-a za općinu Livno podržavaju zaključak Općinskog vijeća kojim se traži hitna obustava izgradnje sakralno-poslovnog centra.

Ako institucije vlasti Federacije BiH i Islamska zajednica ne postupe po navedenom zaključku, Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a pozvat će građane općine Livno na mirne prosvjede.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: