{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne postoje prepreke za izgradnju džamije u Livnu

S
29.7.2011. u 19:44
0
6
Ne postoje prepreke za izgradnju džamije u Livnu
0
Ne postoje prepreke za izgradnju džamije u Livnu
Livno
Medžlis Islamske zajednice Livno saopštio je da posjeduje sve potrebne dozvole i da ne postoje nikakve administrativne ni pravne prepreke za izgradnju džamije Ćurčinica u Livnu po novom projektu, te poziva opštinske i nadležne institucije da poštuju zakon, a javnost na podršku radi očuvanja međuvjerske i međunacionalne tolerancije.
U saopštenju se navodi da je Medžlis IZ Livno pribavio dozvole od nadležnih opštinskih i federalnih organa i institucija za projekat izgradnje modernog sakralno-poslovnog objekta.

U Medžlisu ističu da su iznenađeni neobaviještenošću vijećnika i zaključkom Opštinskog vijeća Livno od 26. jula kojim se traži zabrana izgradnje džamije, te napominju da provođenje te zabrane znači direktno kršenje zakona, jer je Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH u maju izdalo dozvolu za građenje tog vjerskog objekta.

U saopštenju se podsjeća da su lokacija i ostaci džamije Ćurčinica proglašeni nacionalnim spomenikom, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika FBiH od 25. maja 2007. godine, a "kojom je dozvoljena izgradnja džamije u savremenom arhitektonskom izrazu uz interpolaciju novih sadržaja i u skladu sa potrebama vlasnika objekta, te očuvanje cjeline harema, koji je, takođe, spomenička vrijednost".

Na sjednici Opštinskog vijeća Livna vijećnici su sa 19 glasova za, dva protiv i dva uzdržana usvojili zaključak kojim se traži hitno obustavljanje izgradnje džamije po projektu Medžlisa IZ "koji nije u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom opštine Livno".

Udruženja hrvatskih veterana opštine Livno zaprijetila su mirnim protestima, ukoliko se nastavi izgradnja džamije Ćurčinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: