Livno
0

Gradnja džamije Ćurčinice samo u izvornom obliku

SRNA
Džamija Ćurčinica u Livnu može biti izgrađena samo u svom izvornom obliku i u skladu sa lokacijskom dozvolom koju su opštinske vlasti izdale Medžlisu Islamske zajednice 2001. godine, odlučeno je većinom glasova vijećnika u Opštinskom vijeću Livna.

Nakon rasprave o izgradnji džamije, koja je u dnevni red sjednice Opštinskog vijeća uvrštena na zahtjev nezavisnog vijećnika Jakova Perkovića, vijećnici su sa 19 glasova za, dva protiv i dva uzdržana usvojili zaključak kojim se traži hitna obustava izgradnje džamije po projektu Medžlisa IZ "koji nije u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom opštine Livno".

"Opština Livno i Opštinsko vijeće podržavaju izgradnju džamije Ćurčinica u njenom izvornom obliku i ne žele preuzeti odgovornost za moguće posljedice koje mogu proizići iz nepoštivanja ovog zaključka, koji će biti dostavljen Medžlisu IZ Livno, Komisiji za zaštitu spomenika BiH, Vladi FBiH i Vladi Livanjskog kantona, nadležnim federalnim institucijama i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH (OHR)", navodi se u zaključku.

Džamija Ćurčinica srušena je 1994. godine, a 2007. godine proglašena je  nacionalnim spomenikom BiH. Na istoj lokaciji Medžlis IZ želi izgraditi sakralno-poslovni objekat prema potpuno novom projektu "sa vjerskim i poslovnim sadržajima".

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prihvatila je projekat koji predviđa izgradnju poslovnih prostora u sklopu džamije, koja se nalazi u centru Livna, ali je nadležna opštinska služba prošle godine dala negativno mišljenje, a Opštinsko vijeće Livna 30. marta 2010. godine nije prihvatilo zahtjev Medžlisa IZ za izmjenu Urbanističkog plana opštine radi izgradnje sakralno-poslovnog objekta.

Pripremni radovi na izgradnji džamije Ćurčinica počeli su prije desetak dana, a na osnovu zaključka koji je usvojilo Opštinsko vijeće 26. juna, građevinski inspektor će donijeti rješenje o zabrani daljeg izvođenja radova po projektu Medžlisa IZ koji podrazumijeva izgradnju sakralno-poslovnog objekta.