|

"Hrvatska se ne upliće u unutrašnju politiku BiH"

"Hrvatska se ne upliće u unutrašnju politiku BiH"
0
F
FENA
31.1.2011. u 15:52
9
komentara
0

dijeljenja
"Hrvatska se ne upliće u unutrašnju politiku BiH" Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak u Podstrani da se hrvatski državni vrh ne upliće u unutrašnju politiku BiH, naglasivši kako je ustavna obaveza Hrvatske brinuti se o Hrvatima u BiH.
Premijerka Kosor je u izjavi za novinare u Podstrani, gdje je položila temeljni kamen za izgradnju zgrade od 16 stanova namijenjenih braniteljima iz Domovinskog rata, odbacila primjedbe da su se ona i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nedavno objavljenom "Zajedničkom izjavom o potpori RH euroatlantskom putu BiH" upleli u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

"Nikakva upletanja nema, mislim da svako razuman to razumije", izjavila je premijerka Kosor. "Predsjednik Josipović i ja smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano uz naše ustavne obaveze, a naše su ustavne obaveze, među ostalima, i voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, odnosno o Hrvatima u BiH", kazala je.

"Pošto su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivna naroda naša je obaveza kazati ponešto i o tome s obzirom na činjenicu da još nisu formirana tijela (vlasti) koja mogu odlučno voditi državu u izlasku iz krize i u drugim velikim poslovima", istaknula je premijerka.

Dodala je kako predsjednik Josipović i ona nastoje pomoći BiH, te da je dobro da imaju zajednička stajališta o toj zemlji.

"Ono što smo rekli (u zajedničkoj izjavi) jest činjenica koju, mislim, svi pozdravljaju u BiH - da to bude država triju konstitutivnih naroda, da jednaka prava u tom smislu imaju svi, i da se to se odnosi i na sve građane i građanke koji žive u BiH", rekla je Kosor.

Predsjednik države i premijerka su 12. januara, nakon sastanka s predsjednicima dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, objavili "Zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH" kojom su još jednom jasno podržali cjelovitost BiH, ali i pozvali na formiranje vlasti "koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na izborima".
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...