{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"

F
18.3.2011. u 12:04
0
54
"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"
0
"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"
Dragan Čović
Jučerašnja uspostava vlasti na nivou Federacije BiH predstavlja grubo kršenje Ustava FBiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija.
"BiH isključivo može funkcionirati samo po sadašnjem ustavu... Ne želimo da Zlatko Lagumdžija s 1 posto hrvatskih glasova i Sulejman Tihić s 0,05 posto hrvatskih glasova popunjavaju hrvatske kvote po modelu izbora Željka Komšića", kazao je Čović u telefonskoj izjavi, dodavši kako "već punih 12 mjeseci SDP pravi alijansu po modelu alijanse od prije deset godina".

"Tada su, kao i danas, bili Lijanovići, a umjesto Zubaka sada je Jurišić. Tada su pokušali dvije godine praktično uništavati BiH, transformirajući je iz jednog modela jednakopravnih naroda u građansku unitarnu državu To pokušava Zlatko Lagumdžija, a sada je našao i istomišljenike", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako njegova stranka nije htjela ući u vlast jer su, kako je kazao, bili svjesni kako bi na idućim izborima Lagumdžija mogao popuniti apsolutno sve hrvatske kvote i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara.

"Nismo prihvatili fotelje već smo ostali po strani i prepustili drugu stranu de ide svojim putem", kazao je Čović, ocjenjujući da se stranke, okupljene oko SDP-a, već nalaze pred ustavnim zidom te da će zbog toga u BiH nastati anarhija.

"Mi ćemo na nivou kantona imati vlast, na nivou države bez nas se vlast ne može napraviti, a vlast na nivou Federacija napravljena je neustavno," upozorio je Čović.

Najavio je kako će HDZ odmah krenuti s uspostavom vlasti u kantonima s hrvatskom većinom.

"Uspostavit ćemo sve strukture hrvatskog naroda u kantonima u kojima činimo uvjerljivo većinu i ponašat ćemo se kako priliči potrebi borbe hrvatskog naroda za ustavnopravnu jednakopravnost u BiH", poručio je Čović.

Jučerašnju uspostavu vlasti u FBiH komentirala je na Hrvatskom radiju i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, poručivši kako hrvatska vlada želi da se u BiH poštuje politička volja sva tri naroda izražena na izborima.

"Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH – konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda", kazala je Kosor, najavljujući da njen ured i ured hrvatskoga predsjednika od četvrtka rade na "mogućoj zajedničkoj izjavi".

Premijerka Kosor podsjetila je na to kako je ustavna obveza hrvatskih vlasti skrbiti o Hrvatima iz BiH i da to "ni na koji način nije i ne može biti miješanje" u unutrašnje stvari susjedne države.

"Nećemo se umoriti od pozivanja svih relevantnih političkih faktora u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja koje će zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i prihvatiti političku volju svakog konstitutivnog naroda i građana i tako osigurati evropsku budućnost BiH", rekla je Kosor izražavajući ponovno potporu hrvatske vlade "punoj primjeni demokratskog načela poštivanja izvorne volje naroda".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: