{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"

F
18.3.2011. u 12:04
0
54
"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"
0
"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"
Dragan Čović
Jučerašnja uspostava vlasti na nivou Federacije BiH predstavlja grubo kršenje Ustava FBiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija.
"BiH isključivo može funkcionirati samo po sadašnjem ustavu... Ne želimo da Zlatko Lagumdžija s 1 posto hrvatskih glasova i Sulejman Tihić s 0,05 posto hrvatskih glasova popunjavaju hrvatske kvote po modelu izbora Željka Komšića", kazao je Čović u telefonskoj izjavi, dodavši kako "već punih 12 mjeseci SDP pravi alijansu po modelu alijanse od prije deset godina".

"Tada su, kao i danas, bili Lijanovići, a umjesto Zubaka sada je Jurišić. Tada su pokušali dvije godine praktično uništavati BiH, transformirajući je iz jednog modela jednakopravnih naroda u građansku unitarnu državu To pokušava Zlatko Lagumdžija, a sada je našao i istomišljenike", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako njegova stranka nije htjela ući u vlast jer su, kako je kazao, bili svjesni kako bi na idućim izborima Lagumdžija mogao popuniti apsolutno sve hrvatske kvote i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara.

"Nismo prihvatili fotelje već smo ostali po strani i prepustili drugu stranu de ide svojim putem", kazao je Čović, ocjenjujući da se stranke, okupljene oko SDP-a, već nalaze pred ustavnim zidom te da će zbog toga u BiH nastati anarhija.

"Mi ćemo na nivou kantona imati vlast, na nivou države bez nas se vlast ne može napraviti, a vlast na nivou Federacija napravljena je neustavno," upozorio je Čović.

Najavio je kako će HDZ odmah krenuti s uspostavom vlasti u kantonima s hrvatskom većinom.

"Uspostavit ćemo sve strukture hrvatskog naroda u kantonima u kojima činimo uvjerljivo većinu i ponašat ćemo se kako priliči potrebi borbe hrvatskog naroda za ustavnopravnu jednakopravnost u BiH", poručio je Čović.

Jučerašnju uspostavu vlasti u FBiH komentirala je na Hrvatskom radiju i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, poručivši kako hrvatska vlada želi da se u BiH poštuje politička volja sva tri naroda izražena na izborima.

"Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH – konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda", kazala je Kosor, najavljujući da njen ured i ured hrvatskoga predsjednika od četvrtka rade na "mogućoj zajedničkoj izjavi".

Premijerka Kosor podsjetila je na to kako je ustavna obveza hrvatskih vlasti skrbiti o Hrvatima iz BiH i da to "ni na koji način nije i ne može biti miješanje" u unutrašnje stvari susjedne države.

"Nećemo se umoriti od pozivanja svih relevantnih političkih faktora u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja koje će zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i prihvatiti političku volju svakog konstitutivnog naroda i građana i tako osigurati evropsku budućnost BiH", rekla je Kosor izražavajući ponovno potporu hrvatske vlade "punoj primjeni demokratskog načela poštivanja izvorne volje naroda".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: