Ured predsjednika Hrvatske
0

"Dr. Josipović nema ambiciju miješati se u pitanja u BiH"

Piše: F. Borić
Josipović: Put BiH ka EU i NATO-u
Josipović: Put BiH ka EU i NATO-u
Bosna i Hercegovina je prijateljska država Republike Hrvatske čiju suverenost Hrvatska apsolutno podržava. Hrvatska nema nikakvih ambicija miješati se u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine, rečeno je danas u Uredu predsjednika Republike Hrvatske za Sarajevo-x.com.

Inače, u Uredu predsjednika Ive Josipovića tražili smo pojašnjenje kurcšlusa koji je nastao nakon radne posjete predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije Zagrebu, te medijskih napisa o razgovoru hrvatskoga predsjednika sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem.

Naime, nakon sastanka Josipovića i Lagumdžije 8. januara iz SDP-a je saopćeno kako je razgovarano o toku dogovora za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, te da su se sagovornici složili da je funkcionalna vlast nužna za ubrzanu integraciju BiH u EU i NATO, kao i da je "institucionalna jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda bitna za stabilnost BiH".

Mali noćni razgovori

Nakon toga, u medijima je izašla izjava Dragana Čovića, koji je rekao kako je nakon sastanka Lagumdžije i Josipovića razgovarao sa hrvatskim predsjednikom.

"Ispričali smo se. Srest ćemo se u narednim danima. Poruka je da dva HDZ-a moraju biti dio vlasti dostavljena je i Lagumdžiji i (Sulejmanu) Tihiću. Treba uvažavati izbornu volju", kazao je, između ostalog, Čović.

Nakon toga, Damir Mašić je poslao izjavu u kojoj stoji kako je predsjednik SDP-a jutros (10. januara, op. F. B.) telefonski razgovarao sa predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Ivom Josipovićem. Tom prilikom dr. Josipović je konstatovao da niti mu je takvo što rekao, niti se sa njim uopšte čuo nakon susreta sa dr. Lagumdžijom", kaže se u izjavi za javnost glasnogovornika SDP-a BiH Damira Mašića.

Zbog svega smo kontaktirali smo Ured predsjednika s dva pitanja: Je li predsjednik Ivo Josipović razgovarao sa Draganom Čovićem nakon susreta sa Zlatkom Lagumdžijom i je li poruka sastanka i razgovora sa jednim i drugim da dva HDZ-a moraju u vlast.

"Političke stranke i političari Bosne i Hercegovine nose odgovornost za život i rad u Bosni i Hercegovini i oni će donijeti odgovarajuće odluke. Ono što Hrvatsku zanima je dobra suradnja i ono naravno o čemu Hrvatska vodi računa je jednakopravnost hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz predsjednikova Ureda.

Očekujemo korekcije ka efikasnoj zemlji

Republika Hrvatska, saopćeno je za Sarajevo-x.com, očekuje da će se i u postupku konstituiranja vlasti i poslije kada na red dođu reforme "napraviti određene korekcije oko kojih će se sva tri naroda usuglasiti i koji će Bosnu i Hercegovinu afirmirati kao zemlju nacionalne ravnopravnosti i efikasnu zemlju koja će sasvim sigurno uskoro biti članica NATO-a i Europske unije".

"Temeljna postavka hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini je podržavanje njenog europskog puta i puta u NATO", saopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.