Ivo Josipović
0

"Hrvatska želi Bosni i Hercegovini sve najbolje"

FENA
Josipović: Put BiH ka EU i NATO-u
Josipović: Put BiH ka EU i NATO-u
Hrvatska želi Bosni i Hercegovini sve najbolje, želi joj da svoju vlast organizira na demokratski i funkcionalan način te će, kao i dosad, podržavati put BiH u Europsku uniju i NATO, istaknuo je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući kritike koje mu je nedavno uputio predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija.

U zajedničkoj izjavi o stanju u BiH, koju su Josipović i premijerka Jadranka Kosor objavili prošle sedmice, "rekli smo kako je naša prva postavka neovisnost, suverenitet i jedinstvo BiH, a sve države, pa i susjedne, naravno da trebaju poštivati određene demokratske standarde", izjavio je Josipović novinarima tokom posjete farbici Končar.

Lagumdžija je u nedjelju kritizirao Josipovića ocjenjujući da hrvatski predsjednik "problematizira legitimitet SDP-a BiH" u vezi uspostave nove vlasti u toj zemlji na osnovu rezultata izbora iz oktobra 2010. godine.

Josipović pak ističe kako je on lično, kao i drugi hrvatski dužnosnici, održao sastanke sa svim mogućim opcijama u BiH, i to u pravilu na njihov zahtjev.

"Mislim da su svi oni prepoznali Hrvatsku kao prijatelja koji želi dobro BiH", kazao je Josipović.