Negativa(c) dana
0

Jadranka Kosor: Ponavljanje ispraznih floskula

Sarajevo-x.com
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak u Podstrani da se hrvatski državni vrh ne upliće u unutrašnju politiku BiH, naglasivši kako je ustavna obaveza Hrvatske brinuti se o Hrvatima u BiH.

Ona je odbacila primjedbe da su se ona i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nedavno objavljenom "Zajedničkom izjavom o potpori RH euroatlantskom putu BiH" upleli u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

"Nikakva upletanja nema, mislim da svako razuman to razumije", izjavila je premijerka Kosor. "Predsjednik Josipović i ja smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano uz naše ustavne obaveze, a naše su ustavne obaveze, među ostalima, i voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, odnosno o Hrvatima u BiH", kazala je.

"Hrvatska se ne upliće u unutrašnju politiku BiH"

Ovdje su činjenice odavno postale suvišne, svi stvaraju političke kontekste. Ponavljanje fakata postalo je zamorno, ali nam ne preostaje ništa drugo: Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje legitimne i legalne predstavnike naroda, nego Opće izbore nakon kojih je potrebno zadovoljiti kvotu od jedne trećine zastupnika iz oba entiteta za donošenje zakona, odnosno po dva od pet delegata u Domu naroda BiH.

Inzistiranjem da partije - predstavnici tri konstitutivna naroda imaju legitimitet preko 50 posto, znači da se ta kvota u Domu naroda BiH penje na tri od pet, a slično je i u Domu naroda Federacije BiH. To, također, znači, da nijedna druga partija osim "nositelja legitimiteta" ne može faktički biti u vlasti. To, nadalje, znači da, ukoliko bi socijaldemokrate, liberali i zeleni na nekim budućim izborima imali većinu za formiranje vlasti zadovoljavajući ustavne okvire, Josipović, Kosorka i ostali bi se usprotivili toj vlasti jer ne zadovoljava faktor legitimiteta i legaliteta jednog, drugog, trećeg, ili više naroda. To je robovanje isključivo nacionalnom.

Slijedeći tu logiku, pretpostavimo da je ishod izbora u Hrvatskoj glasala veoma blizu između Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije. U korist SDP-a. A potom HDZ kaže kako ne priznaje pobjedu SDP-a jer je HDZ dobio većinu glasova Hrvata, dok su SDP-u otišli glasovi manjina - talijanske, srpske, bošnjačke...

Dakle Kosor i Josipović se kroz svoju izjavu itekako miješaju u odnose unutar BiH i buduće formiranje vlasti. Možda za to i imaju ustavnu obavezu. Ako je tako, zašto onda jasno ne kažu