{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jadranka Kosor: Ponavljanje ispraznih floskula

S
31.1.2011. u 23:59
0
56
Jadranka Kosor: Ponavljanje ispraznih floskula
0
Jadranka Kosor: Ponavljanje ispraznih floskula
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak u Podstrani da se hrvatski državni vrh ne upliće u unutrašnju politiku BiH, naglasivši kako je ustavna obaveza Hrvatske brinuti se o Hrvatima u BiH.
Ona je odbacila primjedbe da su se ona i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nedavno objavljenom "Zajedničkom izjavom o potpori RH euroatlantskom putu BiH" upleli u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

"Nikakva upletanja nema, mislim da svako razuman to razumije", izjavila je premijerka Kosor. "Predsjednik Josipović i ja smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano uz naše ustavne obaveze, a naše su ustavne obaveze, među ostalima, i voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, odnosno o Hrvatima u BiH", kazala je.

"Hrvatska se ne upliće u unutrašnju politiku BiH"

Ovdje su činjenice odavno postale suvišne, svi stvaraju političke kontekste. Ponavljanje fakata postalo je zamorno, ali nam ne preostaje ništa drugo: Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje legitimne i legalne predstavnike naroda, nego Opće izbore nakon kojih je potrebno zadovoljiti kvotu od jedne trećine zastupnika iz oba entiteta za donošenje zakona, odnosno po dva od pet delegata u Domu naroda BiH.

Inzistiranjem da partije - predstavnici tri konstitutivna naroda imaju legitimitet preko 50 posto, znači da se ta kvota u Domu naroda BiH penje na tri od pet, a slično je i u Domu naroda Federacije BiH. To, također, znači, da nijedna druga partija osim "nositelja legitimiteta" ne može faktički biti u vlasti. To, nadalje, znači da, ukoliko bi socijaldemokrate, liberali i zeleni na nekim budućim izborima imali većinu za formiranje vlasti zadovoljavajući ustavne okvire, Josipović, Kosorka i ostali bi se usprotivili toj vlasti jer ne zadovoljava faktor legitimiteta i legaliteta jednog, drugog, trećeg, ili više naroda. To je robovanje isključivo nacionalnom.

Slijedeći tu logiku, pretpostavimo da je ishod izbora u Hrvatskoj glasala veoma blizu između Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije. U korist SDP-a. A potom HDZ kaže kako ne priznaje pobjedu SDP-a jer je HDZ dobio većinu glasova Hrvata, dok su SDP-u otišli glasovi manjina - talijanske, srpske, bošnjačke...

Dakle Kosor i Josipović se kroz svoju izjavu itekako miješaju u odnose unutar BiH i buduće formiranje vlasti. Možda za to i imaju ustavnu obavezu. Ako je tako, zašto onda jasno ne kažu

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: