{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hrvati u Federaciji bolje žive od Bošnjaka"

S
21.3.2011. u 11:35
0
109
"Hrvati u Federaciji bolje žive od Bošnjaka"
0
"Hrvati u Federaciji bolje žive od Bošnjaka"
Živko Budimir
Novoizabrani predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir najavio je spremnost da se, ukoliko Ustavni sud ocijeni da je konstituisanje vlasti u Federaciji neustavno i nezakonito, sačeka provođenje izbora u preostalim kantonima i ponovi proces konstituisanja vlasti.
Budimir smatra da dva politička bloka koja su se profilisala u Federaciji nakon posljednjih izbora imaju pravo na svoj stav u vezi sa legalnošću konstituisanja vlasti, ali da meritorno mišljenje o tome mogu dati samo nadležne institucije, te OHR i Vijeće za provođenje mira (PIC).

Prema Budimirovim riječima, Centralna izborna komisija (CIK) nije meritorna da daje ocjene o ustavnosti.

"Oni samo provode izbore i nisu ih proveli u zakonskim okvirima", rekao je Budimir, ocijenivši da je to bilo prvo kršenje Ustava BiH.

Na pitanje da li ovako uspostavljena vlast FBiH pretvara u bošnjački entitet, rekao je: "Dosadašnjim nedjelovanjem HDZ je dopustio bošnjačkim političkim subjektima da Federaciju pretvore u bošnjački entitet. Činjenica je da hrvatski narod u ekonomskom smislu uglavnom bolje živi od bošnjačkog u FBiH. No, u institucionalnom je smislu činjenica da je hrvatski narod nejednakopravan. Mi želimo institucionalnu jednakopravnost. S druge strane, bošnjački narod, gledajući Hrvate u socijalnom smislu, traži poboljšanje svog standarda. Oba su zahtjeva opravdana i vlast mora naći načina da sve to izbalansira. Bošnjaci, Hrvati i Srbi moraju imati jednak položaj u FBiH".

Novoizabrani predsjednik FBiH izjavio je za "Oslobođenje" da se neće otimati za fotelju sa dosadašnjom predsjednicom Borjanom Krišto.

"Ukoliko Borjana Krišto smatra da mora ostati u svome kabinetu do konačne odluke Ustavnog suda ili OHR-a, ja ću naći način kako kvalitetno raditi i bez sjedanja u taj kabinet", objasnio je Budimir.

Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: