{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izabrano novo rukovodstvo Doma naroda FBiH

F
17.3.2011. u 17:45
17.3.2011. u 19:21
0
74
Izabrano novo rukovodstvo Doma naroda FBiH
0
Izabrano novo rukovodstvo Doma naroda FBiH
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 33 delegata su položila svečanu zakletvu za novi četvorogodišnji mandat ovog parlamentarnog nivoa.
Odmah potom je većinom glasova usvojen tekst kojim delegati pozivaju skupštine Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10, koje još nisu delegirale članove za federalni Dom naroda, da to učine što prije kako bi djelovao u punom kapacitetu u novom sazivu, odnosno imao svih 58 članova.

Istovremeno je Centralna izborna komisija BiH pozvana da ispuni svoj dio obaveza shodno Izbornom zakonu BiH.

Na sjednici je imenovano i novo rukovodstvo Doma za naredni četvorogodišnji mandat. Predsjedavajuća je Karolina Pavlović iz reda hrvatskog naroda, članica Narodne stranke "Radom za boljitak", jedan od dopredsjedavajućih Jasmin Smailbegović, Bošnjak, član je Socijaldemokratske partije BiH, dok će prema prijedlogu privremene komisije za izbor i imenovanja, drugi dopredsjedavajući, a on treba da bude srpske nacionalnosti, biti izabran naknadno.

Predstoji izbor novog postizbornog rukovodstva Federacije BiH - predsjednika i dva potpredsjednika. Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu iz reda hrvatskog naroda je za predsjednika Federacije BiH kandidiran Živko Budimir, član Hrvatske stranke prava. Bošnjaci su kandidirali Mirsada Kebu, člana Stranke demokratske akcije, za jednog od dvojice potpredsjednika, a Srbi Svetozara Pudarića, člana Socijaldemokratske partije BiH, za drugog.

Pošto ova kandidatska lista treba da bude zajednički prijedlog i Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, privremeno je prekinuto zasjedanje ovog drugog doma, da bi u međuvremenu Predstavnički dom održao sjednicu i odredio se o ponuđenoj listi kandidata kao zajedničkom dokumentu. Nakon izvjesnog vremena Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je ovu listu kandidata, kao zajednički dokument s Domom naroda.

Predstavnički dom sastat će se ponovno večeras u 20 sati, kako je najavio predsjedavajući Denis Zvizdić, kada bi, prema dostupnim informacijama, trebalo da se odlučuje o kandidatima za članove nove federalne vlade.

U međuvremenu će Dom naroda, čija konstituirajuća sjednica traje od jutros, odlučivati o predloženim kandidatima za predsjednika i dopredsjednike Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: