Odluka CIK-a
0

Poništen izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu usvojila odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

   Usvojen je i zaključak kojim se nalaže zakonodavnim tijelima tri kantona koja nisu provela izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH – Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog - da to odmah urade.

   Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je da  navedene odluke nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Sudu BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

   Najavljujući da će odluke biti otpremljene sutra ujutro, Hadžiabdić je istakla da će tek odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH biti konačna.

   "Ako Sud prihvati naše odluke, one će biti objavljene u Službenom listu“, rekla je Hadžiabdić novinarima, dodavši da nečiji mandat počinje teći tek od objavljivanja u Službenom listu odluke o imenovanju.

   Prema njenim riječima, upravo zbog ovoga je nastao problem, jer CIK nije potvrdio i objavio odluku o potvrđivanju mandata delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.
   Iako CIK od skupština navedenih kantona očekuje hitne sjednice na kojima bi bili izabrani delegati za federalni Dom naroda, Hadžiabdić je konstatovala da nema mehanizama da ih natjera na to.

   "Izborni zakon BiH ne sadrži mehanizam za poštovanje rokova, a mi nemamo nikakve mjere da sankcionišemo one koji ih ne poštuju“, rekla je predsjednica CIK-a podsjećajući da će o problemu formiranja vlasti u FBiH odlučivati i Ustavni sud ovog enteita.

   "Svi moramo sačekati krajnje odluke i na kraju ćemo znati na čemu smo“, naglasila je Hadžiabdić, dodavši da će tek nakon što se vidi šta je sa imenovanjima moći biti preispitivane  odluke zakonodavnih i izvršnih vlasti FBiH.

   Današnje odluke CIK je donio prostom većinom prisutnih članova - sa četiri glasa za i jednim protiv. Protiv je glasao Mile Kudić, koji smatra da Komisija nije nadležna za preispitivanje odluka zakonodavnih organa, već Ustavni sud. Opravdano odsutni sa današnje sjednice bili su Suad Arnautović i Vedran Hadžović.

   CIK BiH primio je 17 prigovora na postupak formiranja vlasti u FBiH 17. marta, kada je bez okončanih izbora delegata u svim kantonalnim skupštinama, konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije, a potom, istog dana, izabrani predsjednik i potpredsjednik FBiH te federalna Vlada.

Podsjetimo, 17. marta na sjednicama Zastupničkog doma i sjednici Doma naroda u Federalnom parlamentu potvrđena su imenovanja Živka Budimira, Hrvata iz HSP-a, za predsjednika Federacije BiH i imenovanja Mirsada Kebe, Bošnjaka iz SDA i Svetozara Pudarića, Srbina iz SDP-a za dopredsjedavajuće.