Damir Hadžić
0

"Odluka CIK-a BiH neobavezujuća je za SDP"

SRNA
Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić izjavio je Srni da današnja odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o poništavanju izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ i nepostojanju uslova za održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta "nije obavezujuća za ovu stranku jer CIK ne može tumačiti ustavne kategorije".

"Nije mi jasno kako su donijeli odluku bez dokumenata sa sjednice Doma naroda. Vjerovatno na bazi izvještaja medija. CIK je sada pokazao pravo lice, da je postao politički instrument određenih političkih subjekata", rekao je Hadžić.

On  smatra da se CIK "stavio potpuno u funkciju HDZ-a BiH". "Sačekaćemo odluku Ustavnog suda FBiH i njoj ćemo se povinovati", pojasnio je Hadžić.

CIK BiH donio je danas odluku kojom je poništio izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH jer nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH. CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je da navedene odluke nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Sudu BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Parlament FBiH imenovao je 17. marta novu Vladu Federacije BiH, koju čine stranke potpisnice platforme, sa SDP-om BiH na čelu. Za predsjednika FBiH izabran je Živko Budimir iz HSP-a, a za potpredsjednike Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a. Većinske stranke Hrvata u FBiH HDZ BiH i HDZ 1990 ne priznaju ovu vlast.