{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nastavljam da radim svoj posao"

S
24.3.2011. u 18:08
0
47
"Nastavljam da radim svoj posao"
0
"Nastavljam da radim svoj posao"
Borjana Krišto
Predsjednica Federacije BiH /FBiH/ Borjana Krišto izjavila je da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o poništavanju izbora novog predsjednika i potpredsjednika FBiH važeća i da ona nastavlja da radi svoj posao.
Krišto je izrazila zadovoljstvo današnjom odlukom CIK-a. ''Želim da čestitam CIK-u što je pokazao da postoje institucije koje rade na osnovu ustava i zakona'', rekla je Krišto.

Ona ističe da se odlukom CIK-a pokazalo da je vlast u FBiH 17. marta konstitusana mimo zakona i ustava. ''Nisam bitna ja kao pojedinac, ali drago mi je što sam istrajala na poštivanju ustava i zakona", dodala je Krišto.

Govoreći o narednim koracima, Krišto je rekla da ona nastavlja normalno raditi svoj posao, a da za nju Vlada koja je formirana 17. marta ne postoji, jer je kako kaže, imenovana odlukom bez broja i bez pečata.

CIK BiH danas je u Sarajevu usvojio odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je da ove odluke nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Sudu BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Parlament FBiH imenovao je 17. marta novu Vladu Federacije BiH, koju čine stranke potpisnice platforme, sa SDP-om BiH na čelu. Za predsjednika FBiH izabran je Živko Budimir iz HSP-a, a za potpredsjednike Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a. Većinske stranke Hrvata u FBiH HDZ BiH i HDZ 1990 ne priznaju ovu vlast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: