Irena Hadžiabdić
0

"Izborni zakon BiH ne sadrži mehanizam za poštivanje rokova"

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH razmatrala je danas primljene prigovore koji se odnose na održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

CIKBiH je donio Odluku kojom je utvrđeno da izbori za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nisu provedeni u svih deset kantona u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, te da nisu bili ispunjeni uvjeti za njegovo konstituiranje.

Također, donesena je Odluka kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

CIKBiH je donio i zaključak kojim se nalaže kantonalnim zakonodavnim tijelima koja nisu provela izbore za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da to odmah urade.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je nakon sjednice kazala novinarima da ove odluke nisu pravosnažne, na njih može biti uložena žalba Apelacionom odjelu Suda BiH "i njihova odluka će biti konačna".

"Treba sačekati da vidimo da li će biti žalbi. Vjerujem da hoće. Rok za podnošenje žalbi na naše odluke koje će biti otpremljene sutra ujutro je dva dana. Nakon toga je na Sudu BiH tri dana da donese odluku", pojasnila je Hadžiabdić.

Dodala je da ako odluke koje je CIK usvojio prihvati Sud BiH, one će biti objavljene u Službenom listu.

"Od objavljivanja odluka u Službenom listu o nečijem imenovanju i počinje njegov mandat. Čitav problem smo imali što mandat članovima Doma naroda nije potvrđen odlukom CIK-a BiH", kazala je Hadžiabdić.

Na novinarsko pitanje zašto CIK ranije nije reagirao, odgovorila je da je njihova obaveza bila da prvo obavijeste nadležne organe da ne postupaju u skladu s odredbama Izbornog zakona, što su i učinili obraćajući se tri puta kantonalnim skupštinama koje su kršile zakon jer se nisu konstituirale u roku.

"Jedina mogućnost koja nam nakon obavještenja ostaje jest da nalažemo preduzimanje mjera tom organu. Evo mi smo naložili da oni zakažu hitnu sjednicu. Nažalost, Izborni zakon BiH ne sadrži mehanizam za poštivanje ovih rokova. Što znači, ako neko ignoriše naše naredbe, naše mjere mi nemamo nikakve mogućnosti za sankcioniranje", kazala je Hadžiabdić, dodajući da je CIKBiH obavio sve što je trebalo u skladu s nadležnostima.

Mi nemamo, istaknula je predsjednica CIK-a, nikakve mogućnosti da nekoga natjeramo da poštuje rok, jer takve mogućnosti nisu sadržane u zakonu. Moći ćemo, dodala je, nešto uraditi kada u Izbornom zakonu budu postojale odredbe o sankcioniranju onih koji ne poštuju zakon i ako to sankcioniranje bude u nadležnosti CIK-a.

"Nadam se da ćemo u vezi s ovim postupkom i odlukama koje smo danas donijeli imati čistu situaciju krajem naredne sedmice ili za nekih desetak dana kad se proces ulaganja žalbi i odlučivanja Apelacionog odjela Suda BiH završi", kazala je Hažiabdić.

Današnje odluke CIKBiH donio je prostom većinom glasova - sa četiri glasa za i jednim protiv. Protiv je bio Mile Kudić, koji je kazao da CIK nije nadležan za preispitivanje odluka zakonodavnih organa. Današnjoj sjednici nisu prisustvovali članovi Suad Arnautović i Vedran Hadžović.