{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li CIK BiH kažnjavati sponzorisano oglašavanje političara na Facebooku?

29.8.2014. u 11:40
42
107
Hoće li CIK BiH kažnjavati sponzorisano oglašavanje političara na Facebooku?
42
Plaćeno oglašavanje od dana raspisivanja izbora do dana zvanične predizborne kampanje je zabranjeno Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine svim političkim subjektima. Međutim, čini se kako dobar dio političkih stranaka i kandidata i ove godine krši to pravilo plaćenim reklamiranjem na internetu, a posebno na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook.
Po svemu sudeći radi se o otvorenom kršenju Izbornog zakona, o čemu bi Centralna izborna komisija BiH konačno trebala zauzeti stav, jer ovo nije prvi put. Plaćeno oglašavanje na internetu, bilo da se radi o internet portalima ili o društvenim mrežama, bilo je prisutno i proteklih godina.

Centralna izborna komisija je već dobila jedan prigovor, a u vezi sa mogućim kršenjem ove odredbe Izbornog zakona. Kako je za Klix.ba kazala portparolka CIK-a Maksida Pirić, prigovor se odnosi na plaćeno oglašavanje na internetu.

"Konkretno, to se odnosi na portale i sponzorisane objave na Facebooku", kaže Pirić.

Ustvrdila je da ranijih godina CIK nije dobio prigovore ovakvakvog tipa.

"Bilo je plaćenog političkog oglašavanja i prigovora, prije zvaničnog početka predizborne kampanje, a li ne i prigovora za oglašavanje putem društvenih mreža. Generalno, plaćeno političko oglašavanje je zabranjeno za političke subjekte u periodu prije zvaničnog početka kampanje, osim ako se radi o onome što je propisano statutom stranke. To je recimo sazivanje skupštine ili konvencije pa se plati oglas. To bi bilo održano i da nema izbora", objašnjava Pirić.

Kazala je da je CIK u proteklom periodu nakon raspisivanja izbora zaprimio još neke prigovore u kojima se sugerira na kršenje predizbornih pravila, ali da su oni odbijeni kao neosnovani. Tačnije, utvrđeno je da određena aktivnost na koju se odnosio progovor nije bila plaćena.

U našoj fotogaleriji možete vidjeti nekoliko stranačkih i kandidatskih oglasa na Facebooku koje smo upratili, no to svakako nisu jedini. Da se radi o plaćenom oglašavanju dokazuje i riječ "sponzorisano", što se jasno vidi.

Pojedini članovi Centralne izborne komisije ranijih godina su u medijima davali izjave kako je potrebno izmijeniti Izborni zakon te jasnije definirati i same odredbe vezane za oglašavanje unutar i izvan zvanične kampanje.

Politička promocija na Facebooku prvenstveno ima za cilj privući potencijalne mlade glasače, jer su oni u najvećem broju slučajevi i korisnici društvenih mreža, ali i čitatelji portala, te korisnici interneta generalno.

Inače, zvanična predizborna kampanja za Opće izbore 2014. godine počinje 12. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: