BiH
35

CIK ne zna šta će s društvenim mrežama, "bugarski voz" treba dokazati

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tokom današnjeg izbornog procesa pojavila se informacija da na pojedinim biračkim mjestima u BiH ima viška, a na drugima manjka glasačkih ljistića. Međutim, u Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da ipak nema većih problema.

"Ta pitanja o višku ili manjku glasačkih listića su neodmjerena i sugestivna. Na sva glasačka mjesta u BiH se upućuje određeni, veći broj glasačkih listića. To je tako bilo do sada i bit će i ubuduće. Postoji mogućnost i uvijek je postojala da se prilikom pakovanja te 42 kombinacije glasačkih listića desi tehnička greška, to pakuju živi ljudi i može se desiti da bude zapakovano više ili manje nego što na toj originalnoj kutiji piše. To je pakovano i distriburano u originalnim kutijama i do jutros nije dirano i otvarano. Radi se o sasvim malom procentu takvih listića i ni na koji način to ne može utjecati na izborni proces", objasnio je Branko Petrić, član CIK-a.

Kada je u pitanju oglašavanje kandidata na društvenim mrežama, odnosno objavljivanje poruka koje bi se mogle protumačiti kao kršenje izborne šutnje, u CIK-u kažu da je takvo što teško kontrolirati. Podsjetimo, i prije zvanične kampanje veći broj stranaka i kandidata su imali plaćene oglase na društvenim mrežama, na šta CIK nije reagirao ili nije našao načina da takvo što sankcionira i stavi u okvir pravila izbornog procesa u BiH.

"Svako kršenje izbornih pravila, pa tako i kršenje izborne šutnje bit će procesuirano u koliko bude prijavljeno. Mi utvrđujemo odgovornost svakoga ko je prekršio izborna pravila. Ne možemo sada pričati hipotetički, sve što bude prijavljeno i bude utvrđeno bit će i sankcionirano", kazao je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, je izjavila da je toj instituciji "vrlo teško kontrolirati društvene mreže", te da je u isto vrijeme "potrebno uvažavati slobodu mišljenja i to stvara problem kod utvrđivanja odgovornosti, jer se uvijek na društvenim mrežama iza te poruke prst upire u nekog, a on možda to nije stavio na društvenu mrežu".

"Naša nadležnost je da utvrđujemo ko je kršio izbornu šutnju i koristio domaća i međunarodna sredstva komunikacije te na taj način kršio šutnju", dodala je.

Na konstataciju novinara da je bilo prijavljenih slučajeva da se biračka mjesta nalaze u vjerskim objektima, u CIK-u kažu da takvu informaciju nemaju.

"Mi takvih informacija nemamo. To je striktno zakonom zabranjeno", kazao je Mikić.

Komentirajući navode o izbornoj prevari na pojedinim biračkim mjestima, takozvani "bugarski voz", predsjednik CIK-a je kazao da je "bugarski voz" toliko eksploatiran, da se boji da "našoj državi više nikakvi vozovi neće ni trebati".

"Molim vas, samo sa dokazom da postoji takva pojava sankcionirat ćemo svakoga ko je takvu zloupotrebu učinio. samo pričati o tome nije nikakav dokaz", kazao je Mikić.