BiH
41

Milošević, Šešelj i Draža Mihailović sastavni dio predizborne kampanje u istočnoj Hercegovini

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zastave Republike Srbije sastavni su dio predizborne kampanje na području istočne Hercegovine.

Ekipa Anadolu Agency (AA) zabilježila je da su zastave Republike Srbije izvješene na pojedinim objektima u Bileći, kao i da se koriste prilikom dolazaka na predizborne skupove kao što je slučaj sa Gradom Trebinjem. 

Naime, u četvrtak navečer kolona automobila u kojoj su se nalazile pristalice SNSD-a osim stranačke zastave ulicama Grada Trebinja mahala je i zastavama Republike Srbije prilikom prolaska kroz grad s ciljem odlaska na lokalni predizborni skup. 

Istovremeno na području istočne Hercegovine u svrhu predizborne kampanje koriste se i mnogi likovi iz susjedne Republike Srbije čiji se plakati i posteri nalaze izvješeni po ulicama i na stambenim i poslovnim objektima. 

Najprisutniji je lik Vojislava Šešelja

Najprisutniji je lik Vojislava Šešelja, srbijanskog političara, predsjednika Srpske radikalne stranke i četničkog vojvode. 

Zbog aktivnosti tokom rata na području bivše Jugoslavije od tužilaštva Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, u januaru 2003. godine optužen je za počinjena kaznena djela. Dobrovoljno odlazi u pritvor u Haagu 24. februara 2003., gdje se nalazi i sada.

Optužnica ga tereti za zločine u Hrvatskoj (Voćin, vukovarska bolnica), BiH te za progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine (posebice Srijema, poznati slučaj Hrtkovaca, koje je u svom zatiranju hrvatstva preimenovao u "Srbislavce"), odnosno za ratni zločin i etničko čišćenje.

Suđenje mu je počelo 7. studenog 2007. godine.

No, ove činjenice nisu smetale njegovim pristalicama da u Gacku, u istočnoj Hercegovini na posteru sa njegovim likom napišu "Srbija čeka Šešelja". Na prostorijama stranke koja nosi njegovo ime - Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj na plakatima uz lik Šešelja nalazi se i prekrižena oznaka EU sa sloganom - "Nećemo u EU". 

Plakate sa likom Šešelja nalaze se i na ulazu u Bileću. Sa jedne od njih poručuje se - "Hoćemo Šešelja". 

Među likovima koji dominiraju istočnom Hercegovinom je i Dragoljub (Draža) Mihailović poznat kao Čiča koji je bio zapovjednik kraljevske Jugoslovenske vojske u otadžbini tijekom Drugog svjetskog rata (četnika), osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

Njegovi sljedbenici očito nisu vidjeli ništa sporno u tome pa lik Draže Mihailovića oslikan na zidu pri ulasku u Gacko dočekuje posjetioce. 

Na zidu je uz sliku Mihailovića ispisana i poruka na ćirilici - "S verom u Boga", u potpisu "vožd (vođa)". 

SP koristi lik Slobodana Miloševića

Osim Mihailovića, Šešelja i zastava Republike Srbije Gacko je "okićeno" i brojnim grafitima sa natpisima "Ratko Mladić - heroj". 

Ekipa Anadolu Agency (AA) u Foči, u istočnoj Bosni zabilježila je i kako Socijalistička partija u predizborne svrhe na svojim skupovima i plakatima koristi lik Slobodana Miloševića, srbijanskog političara, svojevremeno predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, i predsjednika Socijalističke partije Srbije.

U julu 2000. godine Milošević mijenja savezni Ustav i raspisuje vanredne predsjedničke izbore, uvjeren da će osvojiti pobjedu. Međutim, poraz na Kosovu, spojen s izbornim prevarama, zamorom naroda od općeg osiromašenja i izoliranosti, te finansijskom potporom zapadnih zemalja srbijanskoj opoziciji, rezultirao je porazom Miloševića i njegove partije na izborima 24. septembra 2000.

Kako je Milošević odbio priznati poraz, prosvjedi su kulminirali masovnim protestima 5. oktobra i Milošević je pao s vlasti. Uhićen od novih srbijanskih vlastodržaca zbog korupcije i nasilja, 1. aprila 2001. godine, predan je, pod pritiskom zapadnih zemalja (prije svega SAD i članica EU) u junu 2001. Međunarodnom sudu u Haagu za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Optužnica ga je teretila za zločine na Kosovu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Umro je 11. marta 2006. od srčanog infarkta u pritvoru Suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu, gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pozvala je prije početka zvanične izborne kampanje političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. 

Upozorenje iz CIK-a

Poziv je upućen povodom službenog početka izborne kampanje za opće izbore 2014. godine u Bosni i Hercegovini koja je počela 12. septembra i traje do 11. oktobra do 7 sati  ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Predstavnici medija i birači pozvani su da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

"Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti", istakao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić. 

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava  polna (rodna) ravnopravnost. 

Isto se odnosi na postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima  predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.