O porukama iz susjedstva
97

Historičari Klasić i Kamberović: Hrvatska vojska nije oslobodila BiH, ali ne treba negirati njenu ulogu

B. R.
Hrvoje Klasić i Husnija Kamberović (Foto: Pixsell/Emica Elvedji, Klix.ba)
Hrvoje Klasić i Husnija Kamberović (Foto: Pixsell/Emica Elvedji, Klix.ba)
Univerzitetski profesori historije iz Zagreba i Sarajeva Hrvoje Klasić i Husnija Kamberović govorili su o tezi da je Hrvatska vojska tokom posljednjeg rata oslobodila Bosnu i Hercegovinu, što je učestala tvrdnja pojedinih političara ove susjedne države.

Ovi historičari, govoreći za Radio Slobodna Evropa (RSE), nisu saglasni s ovom konstatacijom, ali su saglasni da je ova vojska imala zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine. Među onima koji su pri stavu da je Hrvatska vojska oslobodila Bosnu i Hercegovinu jeste hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Kada bolje poslušate Milanovićeve izjave na ovu temu, vidite da ih malo modificira ovisno o tome kome se, gdje i kada obraća. One će biti od toga da je Hrvatska dala važan doprinos do toga da je oslobodila Bosnu i Hercegovinu. Postoji li u tome istina? Naravno da u tome ima istine, da je Hrvatska pomogla u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini, posebno nakon Splitskog sporazuma i prije toga Vašingtonskog sporazuma. Legitimne državne vojne formacije Hrvatske učestvovale su u operacijama kojima se pomoglo zaustavljanju rata, pa i, hajmo to tako reći, oslobađanju Bosne i Hercegovine. No, po meni je vrlo gruba, nerafinirana i politički nekorektna izjava predsjednika da je Hrvatska oslobodila Bosnu i Hercegovinu", konstatovao je Klasić.

Kamberović je poručio Milanoviću da mora voditi računa o tome kakve izjave daje te ga je istakao kao primjerom nekoga ko zloupotrebljava historiju.

"Koliko sam mogao prepoznati iz Milanovićevih istupa, on nije neznalica kada je historija u pitanju. Međutim, mislim da je u ovom slučaju posve u krivu. On je toliko u krivu da mu neko mora reći da nije tačno da je Hrvatska 1995. godine oslobodila Bosnu i Hercegovinu. Kao hrvatski predsjednik morao bi itekako voditi računa kakve izjave daje. Milanović je primjer političara koji u političkoj aktivnosti zloupotrebljava historiju. Njegova teza o tome da je Hrvatska oslobodila Bosnu i Hercegovinu nema apsolutno nikakvo utemeljenje. Naravno da se može govoriti o hrvatskoj podršci u zaustavljanju rata, ali da je Hrvatska oslobodila Bosnu i Hercegovinu, o tome ne može biti govora", rekao je za RSE.

Hrvatski predsjednik je nedavno izjavio i to da Sarajevo nisu deblokirali "ni američki, ni britanski, ni francuski bombarderi, lovci i avioni, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika". Klasić i Kamberović su komentarisali i ovu tvrdnju.

"Takve bombastične crno-bijele izjave može dopustiti nekakav političar u usponu, željan medijske pažnje, ali predsjednik bi morao biti suzdržaniji. Naravno da Hrvatska nije ta koja se treba busati u prsa i hvaliti ili da to radi hrvatski predsjednik u njeno ime - da je zaslužna za deblokadu Sarajeva. Kad bi to bilo tako, onda bi hrvatske jedinice valjda ušle u Sarajevo ili bi deblokada došla odmah nakon 'Oluje' (hrvatske vojno-policijske operacije iz 1995.), a nije, nego je došla nakon NATO bombardovanja srpskih položaja oko Sarajeva", napomenuo je Klasić.

Podsjetio je da je tačno da su hrvatske snage zaustavljene u napredovanju prema Banjoj Luci te da su u spomenutom bombardovanju uništeni, kako je kazao, strateški telekomunikacijski položaji Vojske Republike Srpske (VRS). Ukazao je da je time omogućen napredak do Banje Luke.

"Stvarno ne vidim razlog zašto neko danas ima potrebu veličati svoju ulogu i negirati tuđu, jer stvari nisu bile crno-bijele i to što se 1995. događalo bilo je koordinirano savezništvo između Hrvata i Bošnjaka, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz svesrdnu podršku Sjedinjenih Američkih Država", dodaje zagrebački profesor.

Kamberović je naglasio da se Hrvatska vojska nije ni približila Sarajevu, a kamoli da je deblokirala.

"To je samo atraktivna izjava koja neme veze sa historijskom istinom. Znamo da je Sarajevo deblokirano nakon NATO napada na položaje srpske artiljerije oko Sarajeva zato što su svi pokušaji deblokade grada, a bilo ih je nekoliko od 1992. do sredine 1995., završili neuspješno. Tek nakon što je NATO uništio srpsku artiljeriju oko Sarajeva i nakon određenih uspjeha bosanske vojske, Sarajevo je deblokirano. Hrvatska vojska se nije ni približila Sarajevu, a kamoli da ga je vojno deblokirala", istakao je Kamberović.

Klasić je poručio da izjave poput Milanovićevih, kako je naveo, nikome ne koriste, da nisu historijski utemeljene i da su historijski štetne. Kamberović je ponovio da je Hrvatska imala ulogu u posljednjim vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini, ali da ne treba preuveličavati njenu ulogu, kao što to čini Milanović.