U toku posjete Sarajevu
0

Hillary Clinton obezbjeđivat će SIPA, FUP, MUP KS, OSA i Granična policija

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Uoči posjete državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton Bosni i Hercegovini, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je formirala operativni štab, čiji je osnovni zadatak organizacija osiguranja ove vrlo važne posjete, saopćeno je.

Osim službenika SIPA-e, koji koordiniraju svim aktivnostima, operativni štab čine i pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Granične policije BiH, te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Iz sigurnosnih razloga javnost će o obimu i načinu osiguranja sekretarke Clinton biti naknadno informirana, navedeno je u saopćenju za javnost SIPA-e.

Direktor Federalne uprave policije odredio je zabranu prevoza eksplozivnih i zapaljivih stvari na području Kantona Sarajevo tokom 11. i 12. oktobra 2010. godine.

Clinton će u glavni grad BiH stići naredne sedmice i tako otpočeti najavljenu posjetu Balkanu, u okviru koje će posjetiti i Beograd i Prištinu. Srbijanski zvaničnici objavili su da će Clinton u Beogradu obezbjeđivati 4.000 policajaca.

Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon istakao je ranije kako je ova posjeta znak opredjeljenja te zemlje prema BiH, njenim građenima, miru, stabilnosti i prosperitetu.

“SAD će pomoći i podržati sva nastojanja Bosne i Hercegovine da se integrira u euroatlantske strukture i vjerujemo da je to najbolji put za sve građane BiH”, rekao je Moon i naglasio da je to put koji će donijeti prosperitet, zapošljavanje, bolju ekonomsku situaciju i obrazovanje za sve građane BiH.