Balkanska turneja
0

Hillary Clinton danas dolazi u Sarajevo

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton doputovat će danas u posjetu BiH u okviru svoje prve balkanske turneje.

Predviđeno je da se Clintonova u utorak u Sarajevu sastane sa članovima Predsjedništva BiH, da otvori novu zgradu američke Ambasade u BiH i da razgovara sa studentima.

Srna nezvanično saznaje da bi američki državni sekretar trebalo da razgovara sa dosadašnjim i budućim članovima Predsjedništva BiH.

Američki zvaničnici ranije su najavili da će Clintonova tokom susreta sa političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost SAD da pomognu evroatlanskoj integraciji zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje BiH mora sama da realizuje.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju izjavio je da američki državni sekretar tokom posjete BiH neće donijeti "novi ustav", istakavši da ustavne promjene moraju biti rezultat unutrašnjeg dogovora.

Clintonova će u utorak, 12. oktobra, posjetiti Beograd i razgovarati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i odbrane Draganom Šutanovcem, te predstavnicima civilnog društva. U srijedu, 13. oktobra, posjetit će Kosovo, gdje će se u Prištini sastati sa vršiocem dužnosti predsjednika Kosova Jakupom Krasnićijem, kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skednerom Hysenijem, a predviđena je i posjeta Gračanici.

Američki državni sekretar će u četvrtak, 14. oktobra, boraviti u Briselu, gdje će se sastati sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompuyem, visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Catherine Ashton i predsjednikom Evropskog parlamenta Jeržyjem Busekom.