BiH
0

Posjeta Hillary Clinton potvrđuje predanost SAD-a regiji

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton posjećuje područje zapadnog Balkana i tom prilikom posjetit će Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo a prije povratka u Washington i Bruxelles.

Tim povodom je izvještač Glasa Amerike razgovarao sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom.

Američka šefica diplomatije počet će posjetu regiji u utorak u Sarajevu gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH te visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom. Clinton će svečano otvoriti novu zgradu američke ambasade u Sarajevu.

Također u utorak, u Beogradu će se sastati s državnim čelnicima Srbije, a poslijepodne s predstavnicima nevladinih organizacija. U srijedu američka državna tajnica putuje na Kosovo gdje će se privatno sastati s kosovskim čelnicima, a nakon toga posjetit će Gračanicu u blizini Prištine kako bi razgovarala s predstavnicima kosovskih Srba. Po povratku u Prištinu sastat će se s predstavnicima žena, nevladinih organizacija i mladih iz svih etničkih skupina.

Pomoćnik državne tajnice Jamesa Steinberga kaže da su ciljevi puta Hillary Clinton po zemljama regije "prilično jasni".

"Državna tajnica želi potvrditi američke interese i predanost boljoj budućnosti za sve narode zapadnog Balkana. Želimo im pokazati da želimo surađivati s njima kako bi realizirali svoje aspiracije za članstvo u europskim i transatlantskim integracijama. Želimo im pokazati da smo partneri, da smo tu da pomognemo, ali i da im kažemo kako oni treba da donesu neke odluke kako bi osigurali bolju budućnost za svoje narode."

Steinberg je rekao da usprkos nekim suprotnim ocjenama Sjedinjene Države vide i pozitivne trendove u rezultatima nedavnih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

"Kao i u svakim izborima otvaraju se nove prilike. Treba se formirati nova vlada. Postoji prilika za snage napretka u BiH da to iskoriste kako bi se izgradili novi mostovi i društvo uključilo u nove strategije okrenute ka budućnosti. Stoga pozivamo sve strane da promisle kako nova vlada može doprinijeti poboljšanju života građana."

Steinberg je dodao da će američka državna tajnica Hillary Clinton poručiti Srbiji da Sjedinjene Države snažno podržavaju ulazak Beograda u Evropsku uniju.

Na Kosovu, kako je kazao, kosovskim sugovornicima potvrdit će snažnu američku predanost neovisnosti i teritorijalnom integritetu, potrebu za tolerancijom i poštivanjem prava srpske manjine, te će pozvati na suradnju Prištine i Beograda kako bi se riješili neki kratkoročni problemi.