James Steinberg
0

"Hillary Clinton će podsjetiti na obaveze BiH"

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton će tokom susreta sa političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost SAD da pomognu evroatlanskoj integraciji zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje BiH mora sama da realizuje, izjavio je njen zamjenik James Steinberg.

"Ovo je šansa da se formira nova vlada i prilika da progresivne snage krenu naprijed, da iskoriste proces formiranja vlasti, da se međusobno povežu i definišu strategiju. Mi ohrabrujemo sve stranke da razmisle o tome kako buduća vlast može doprinijeti boljoj budućnosti njihovog naroda", rekao je Steinberg za "Glas Amerike", povodom predstojeće posjetu Clintonove BiH, gdje bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima i domaćim političkim liderima.

On je naglasio i da u State Departmentu vide određene pozitivne trendove na političkoj sceni u BiH, te da se u Washingtonu nadaju skorom postizbornom formiranju institucija vlasti, koje će biti u mogućnosti da donesu važne odluke o pristupanju zemlje transatlanskim integracijama.

Steinberg je dodao da će Clintonova potvrditi podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali i staviti do znanja da je potrebno donijeti neophodne odluke kako bi se taj cilj ostvario.

Govoreći o Srbiji i Kosovu, Steinberg je rekao da Washington želi da vidi početak dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, čije bi rješavanje poboljšalo život ljudi u regionu, te dodao da Clintonova za lidere u Beogradu i Prištini ima niz poruka.

"Prva je da snažno podržavamo integraciju Srbije u Evropu, da mislimo da je to dio njene budućnosti i da je važan dio izgradnje budućnosti Zapadnog Balkana, drugo da pozdravljamo odluke koje je predsjednik (Srbije Boris) Tadić donio kako bi otvorio put za možda produktivnije razgovore sa Prištinom o putu naprijed, treće istaći da SAD žele da sarađuju sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u regionu na tom projektu", rekao je Steinberg.

Dodao je da će Clintonova na Kosovu potvrditi snažnu američku posvećenost kosovskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu, za što su se SAD dugo zalagale.

"Ali i želju da sarađujemo sa liderima u Prištini, kako bi stvorili inkluzivno društvo, bili tolerantni i poštovali potrebe i interese srpske manjine i sarađivali sa Beogradom na prevazilaženju neposrednih izazova", poručio je Steinberg.