{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hillary Clinton će podsjetiti na obaveze BiH"

S
9.10.2010. u 16:04
0
12
"Hillary Clinton će podsjetiti na obaveze BiH"
0
"Hillary Clinton će podsjetiti na obaveze BiH"
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton će tokom susreta sa političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost SAD da pomognu evroatlanskoj integraciji zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje BiH mora sama da realizuje, izjavio je njen zamjenik James Steinberg.
"Ovo je šansa da se formira nova vlada i prilika da progresivne snage krenu naprijed, da iskoriste proces formiranja vlasti, da se međusobno povežu i definišu strategiju. Mi ohrabrujemo sve stranke da razmisle o tome kako buduća vlast može doprinijeti boljoj budućnosti njihovog naroda", rekao je Steinberg za "Glas Amerike", povodom predstojeće posjetu Clintonove BiH, gdje bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima i domaćim političkim liderima.

On je naglasio i da u State Departmentu vide određene pozitivne trendove na političkoj sceni u BiH, te da se u Washingtonu nadaju skorom postizbornom formiranju institucija vlasti, koje će biti u mogućnosti da donesu važne odluke o pristupanju zemlje transatlanskim integracijama.

Steinberg je dodao da će Clintonova potvrditi podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali i staviti do znanja da je potrebno donijeti neophodne odluke kako bi se taj cilj ostvario.

Govoreći o Srbiji i Kosovu, Steinberg je rekao da Washington želi da vidi početak dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, čije bi rješavanje poboljšalo život ljudi u regionu, te dodao da Clintonova za lidere u Beogradu i Prištini ima niz poruka.

"Prva je da snažno podržavamo integraciju Srbije u Evropu, da mislimo da je to dio njene budućnosti i da je važan dio izgradnje budućnosti Zapadnog Balkana, drugo da pozdravljamo odluke koje je predsjednik (Srbije Boris) Tadić donio kako bi otvorio put za možda produktivnije razgovore sa Prištinom o putu naprijed, treće istaći da SAD žele da sarađuju sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u regionu na tom projektu", rekao je Steinberg.

Dodao je da će Clintonova na Kosovu potvrditi snažnu američku posvećenost kosovskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu, za što su se SAD dugo zalagale.

"Ali i želju da sarađujemo sa liderima u Prištini, kako bi stvorili inkluzivno društvo, bili tolerantni i poštovali potrebe i interese srpske manjine i sarađivali sa Beogradom na prevazilaženju neposrednih izazova", poručio je Steinberg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: