Hillary Clinton na Kosovu
0

"O suverenosti Kosova nema razgovora"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu u Prištini, nakon susreta s kosovskim dužnosnicima, kako podupire dijalog Kosova i Srbije, ali da se o pitanjima statusa i suverenosti Kosova neće raspravljati.

"O nekim pitanjima, kao što je status, suverenost i teritorijalna cjelovitost Kosova, neće se raspravljati", rekla je Clinton novinarima nakon razgovora s kosovskim dužnosnicima, pozivajući na dijalog dviju susjednih država o pitanjima od zajedničkog interesa.

SAD je ohrabren dijalogom između Kosova i Srbije u svrhu prevladavanja prepreka rješavanju praktičnih pitanja, rekla je američka državna tajnica.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci rekao je da je američku državnu tajnicu upoznao s uspjesima što ih je Kosovo postiglo kao neovisna država.

"Gradimo Kosovo kao državu, domovinu svih njezinih građana, kao demokratsku i višeetničku državu", rekao je Thaci.

Kosovo je pokazalo dobru volju za dijalog sa Srbijom o praktičnim pitanjima, "kao dvije države i na ravnopravnoj razini", rekao je Thaci.

Clinton je novinarima u Prištini izjavila kako je zadovoljna što je na Kosovu "ne samo službeno, već i osobno, kao članica obitelji, koja podupire ovu zemlju".

Neposredno nakon što je stigla u Prištinu, Clinton je na središnjem gradskom trgu razgledala tri metra visoki kip njezina supruga Billa Clintona, podignut u znak zahvalnosti za njegov veliki doprinos završetku rata na Kosovu.

Prema njezinim riječima, i sadašnja američka administracija veliku pozornost poklanja jugoistoku Europe.

"Predsjednik Obama i ja želimo pomoći Balkanu kako bi se postigao trajni napredak", rekla je Clinton.

Nakon službenih razgovora u Prištini, američka državna tajnica posjetila je srpski pravoslavni samostan Gračanicu i njegovu vodstvu obećala pomoć američke vlade.

Prema njezinim riječima, jedan od najvažnijih ciljeva njezina posjeta jest upozoriti na važnost očuvanja srpske duhovne baštine na Kosovu.