{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šanse za članstvo u EU najbolji su podstrek BiH, Srbiji i Kosovu

S
11.10.2010. u 11:21
0
4
Šanse za članstvo u EU najbolji su podstrek BiH, Srbiji i Kosovu
0
Šanse za članstvo u EU najbolji su podstrek BiH, Srbiji i Kosovu
Hillary Clinton (Foto: AP)
Šansa da postanu članice EU najbolji je podstrek BiH, Srbiji i Kosovu da krenu naprijed, piše danas "New York Times" povodom najavljene posjete regionu američkog državnog sekretara Hillary Clinton.
Međutim, piše list, recesija i obnovljeni njemački nacionalizam oslabili su autoritet institucija EU, pa će SAD morati da ostanu snažno angažovane kako bi se riješila sva još neriješena pšitanja.

Američki državni sekretar Hillary Clinton trebalo bi da tokom posjete BiH postavi pitanje reforme Dejtonskog sporazuma radi stvaranja jedinstvene, funkcionalne države, piše list.

U tekstu pod naslovom "Balkan, prošlost i budućnost" autor ističe da složen politički sistem i institucije u BiH, skrojene u Dejtonu, teško postižu napredak.

Dvije suprotstavljene mini-države 15 godina nakon rata ne mogu da se dogovore oko suštinskih stvari, uključujući povratak izbjeglica, rješavanje pitanja imovine kao i ko će imati kontrolu, nacionalna vlada ili minidržave, nad opremom i objektima vojske bivše Jugoslavije.

Klintonova mora da ukaže Srbima u BiH da podjela znači izolaciju, dok će saradnja otvoriti mogućnosti priključenju široj evropskoj ekonomiji.

Vašington, posebno bivši predsjednik Bill Clinton, imaju zasluge što su BiH, Srbija i Kosovo prešle dug put od devedestih godina prošlog vijeka do danas, piše list ističući da će Clintonova tokom posjete ovim zemljama morati da izvrši dodatni pritisak na njih da nastave sa reformama kao i sa diplomatskim aktivnostima koje su od suštinske važnosti za njihovu tranziciju ka demokratskom i prosperitetnom miru.

Još uvijek predstoji mnogo posla, navodi list, ističući da predsjednik Srbije Boris Tadić želi da njegova zemlja uđe u EU i radi na smanjenju tenzija u regionu.

Iako je Beograd konačno prihvatio odgovornost i izvinio za masakr u Srebrenici, vlada tek treba da locira i isporuči vojnog komandanta direktno odgovornost za zločin generala Ratka Mladića, na čemu EU insistira.

Beograd još uvijek odbija da prizna nezavisnost Kosova, ali je pristao na pregovore sa Prištinom uz posredovanje EU.

Clintonova treba da utiče na obje strane da se ozbiljno angažuju. Albansko većinsko stanovništvo na Kosovu, čija prava je Washington branio ratom, mora da uradi bolji posao na zaštiti srpske manjine, ističe list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: