Financial Times
0

Clinton je upozorila BiH da mora da se ujedini

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
The Financial Times u srijedu izvještava da je američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak u Sarajevu, kako piše, "upozorila" BiH da "mora" da se integriše u Evropu te da je vrijeme da se ujedini i tako konačno ispuni sve ono što je obećano potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

The Guardian piše da je Clinton pozvala nacionalne lidere da "ojačaju demokratske institucije i uzdrže od raspaljivanja starih mržnji".

The TImes izvještava da je Hillary Clinton u utorak direktno upozorila "secesionistički nastrajenog lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika, rekavši da će "svaki pokušaj osamostaljivanja biti neuspješan jer niko neće priznati ili sarađivati s takvim entitetom".

List piše da su Washington i London zabrinuti da bi krah bosanske države mogao da se pretvori u priliku "za cvjetanje islamskog ekstremizma na samom pragu Evrope".

S tim na umu, Clinton je u utorak jasno podržala jedinstvenu, multietničku Bosnu i Hercegovinu što je, piše Times, kasnije zatražila i od svojih sagovornika u Srbiji među kojima i od predsjednika Borisa Tadića koji se, podsjeća list, pridružio Dodiku tokom predizborne kampanje ranije ove jeseni.

Times bilježi i odgovor šefa američke diplomatije na pitanje u Sarajevu kako može da pomiri zalaganje za jedinstvenu BiH sa snažnom podrškom otcjepljenju Kosova od Srbije.

"Odluka Međunarodnog suda pravde jasno je pokazala da je Kosovo jedinstven slučaj. Nema nijednog historijskog ili pravnog razloga za diobu Bosne", glasio je odgovor američke državne tajnice Hillary Clinton.