BiH
1.5k

Heroj Amar Imamović: Nisam razmišljao o sebi, morao sam izvući čovjeka iz vatre

Piše: E. G.
Amar Imamović (Foto: Anadolija)
Amar Imamović (Foto: Anadolija)
Požar koji je izbio jutros u centru Sarajeva u ulici Vladislava Skarića, odmah pored hotela Europe, prouzrokovao je veliku materijalnu štetu, ali samo zahvaljujući brzoj i nesebičnoj pomoći Sarajlije Amara Imamovića, ljudskih žrtava nije bilo.

Sve pohvale zaslužuje i Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, čiji su vatrogasci za samo nekoliko minuta stigli na mjesto događaja i spriječili daljnje širenje vatre.

Imamović je, kako nam je rekao, sjedio u bašti ugostiteljskog objekta Bodyguard, kojeg drži njegov otac, kada je primjetio požar.

"Pio sam jutarnju kafu kada sam primjetio pored džamije Ferhadija ogroman oblak prašine, prišao sam da vidim šta se dešava i vidio ogroman oblak dima. U tom momentu je žena s prozora susjednog stana povikala da se u stanu koji gori nalazi stariji čovjek", priča nam Imamović.

U tom momentu, kaže, nije razmišljao šta bi se s njim moglo dogoditi, samo je navukao kapuljaču na glavu i potrčao prema zgradi, a potom se stepenicama popeo do stana koji je bio u plamenu.

"Tako bi trebali postupiti svi građani"

"Uopće nisam razmišljao šta bi sa mnom moglo biti, niti me zanimalo ko je čovjek u stanu, jednostavno u tom momentu nekakav ljudski faktor je u meni proradio i znao sam samo da to moram napraviti, da ga moram izvući. Mislim da bi tako trebao postupiti svaki građanin", dodaje ovaj hrabri momak.

Po dolasku do stana Amar je starijeg čovjeka našao odmah iza ulaznih vrata, gdje je pao, vjerovatno pokušavajući izaći.

"Vjerovatno nije dalje mogao, pao je i ostao ležati na podu, a vatra je zahvatila gotovo kompletan stan koji već dosta izgorio. Požar je i buknuo u tom stanu, a čovjek kojeg sam izvukao je sam tu živio. Poslije sam ga pitao ima li još neko u stanu, rekao mi je da nema. Pitao sam ga i da li ga nešto boli, osjeća li tegobe prilikom disanja, rekao mi je da ne osjeća i da je dobro, ali da mu je samo žao stana. Tada je došla Hitna pomoć i onu su mu dalje pomogli. Također, u susjednom stanu živi žena sa bolesnim djetetom i njemu je ukazana pomoć. Nije bilo ništa strašno, dijete je samo malo udahnulo dima i uplašilo se", kaže Amar.

Heroj ove priče, što se za Amara slobodno može reći, nije povrijeđen u spašavanju svog sugrađanina. Kaže da se nagutao dima, da ga blago probada u plućima, ali da je dobro i da mu nije trebala medicinska pomoć.

Vatrogasci uradili posao za desetku

Vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, kao i bezbroj puta do sada, uspjela je brzo reagirati i spriječiti veću katastrofu. Dojavu o požaru su zaprimili u 8.58 sati, a već u devet i dvije minute su bili na mjestu događaja.

"Četiri vozila i 12 vatrogasaca su bili na intervenciji. Na ruku nam je išlo i to što je subota, što je saobraćaj u gradu smanjenog intenziteta. Brzo smo lokalizovali požar, što znači da smo spriječili njegovo širenje za devet minuta. Primijetili smo jednog čovjeka na krovu zgrade, pa smo poslali jednog vatrogasca da bude sa njim, da ne paniči i da se ne povrijedi. Ostali vatrogasci su gasili požar i svoj posao su, vjerujte, odradili za čistu desetku! Mi smo profesionalci i to tako tereba izgledati", ističe Mustafa Ćutahijakomandir voda u PVB Kantona sarajevo, koji je učestvovao u gašenju požara.

Ovo je također prilika da se skrene pažnja i na to da bi vatrogascima dobro došla malo kvalitetnija oprema, što bi svakako poboljšalo njihov posao.

"Mi imamo sloidnu opermu, ali fali nam vozila i vatrogasaca, pa i modernije opreme. Evo, u ovoj zgradi smo imali situaciju da je bio jedan stan sa blindiranim vratima, a mi još nemamo opremu za otvaranje takvih vrata. Nadam se da ćemo i to dobiti", dodaje Ćutahija.

Požar je vrlo brzo ugašen, a inaformacije o tome kako je došlo do njega bit će poznate nakon uviđaja.