BiH
0

Heroji protekle noći u Bihaću: Vatrogasci iz cijele Krajine gasili požar

Piše: E. G.
U gašenju stravičnog požara u kojem je noćas izgorio krov i djelovi spratova centralne zgrade Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću pomogli su brojni stanovnici tog grada, policija i naravno vatrogasci koji su svoj posao obavili najbolje što su mogli.

U požaru niko nije stradao zahvaljujući pribranosti i brzom reagiranju osoblja bolnice, policije i vatrogasaca. Blizu 400 pacijenata i uposlenika je brzo evakuirano.

Razgovarali smo s jednim od učesnika gašenja požara, vatrogascem Elvirom Mulalićem iz Bosanske Krupe. Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici iz Krupe se pridružilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bosanske Otoke. Vatrogasci iz Bihaća, koji su i uradili najbitniji posao, su veoma brzo došli do bolnice koja je bila u plamenu, a potom su obaviješteni i oni iz susjednih gradova, Cazina, Velike Kladuše i Bosanske Krupe, koji su također brzo pritekli upomoć.

"Mi smo u 2:09 sati obaviješteni o požaru. Koordinacioni štab nam je izdao nalog da sa kompletnim ljudstvom i opremom dođemo i javimo se u krug Kantonalne bolnice. Kada smo došli zatekli smo objekat u potpunom stravičnom požaru. Gorjela je kompletna krovna konstrukcija. Kada smo mi došli vatra se spuštala prema spratovima, a krovna konstrukcija je već bila pala", priča Mulalić za Klix.ba.

Ova vatrogasna jedinica je bila zadužena za gašenje požara na dijelu na kojem se nalazi Dječija hirurgija, a gasili su na tom dijelu zgrade zajedno sa vatrogascima iz Cazina.

"Kolege iz Cazina i Bihaća su bili angažirani i na ostatku, negdje oko 70 posto objekta. Kada smo bili na pola puta do Bihaća dobili smo informaciju da su svi pacijenti evakuirani. Niko nije povrijeđen ni u požaru ni od posljedica evakuacije. Također, niko od vatrogasaca nije povrijeđen", kaže naš sagovornik.

Posao vatrogasaca uvijek je rizičan i naporan, tako je bilo i ovoga puta, ali se uz dobru organizaciju uspjelo u relativno kratkom roku uraditi najbolje što se moglo.

"Svaka jedinica ili određena grupa sa vozilom je pokrivala jedan sektor. Naša jedinica je imala relativno lak zadatak, budući da je taj dio koji smo gasili malo odmaknut. U objektu nije bilo ni uposlenika ni bolesnika, tako da nismo morali odrađivati onaj naš inače prvi zadatak, a to je zbrinjavanje i evakuacija. Na samim hodnicima smo zatekli dio kreveta poredanih u kolone, jer su pokušali klasično izvršiti evakuaciju, a kada se vjerovatno vidjelo da neće moći tako, iznosili su ljude kako su stigli", kaže Mulalić.

Donji dijelovi bolnice su ostali u relativno dobrom stanju, ali je stradala oprema i krov. Ginekološka sala je pretrpjela znatnu štetu, operaciona sala je u dobroj mjeri uništena prilikom urušavanja dijela krova u unutrašnjost objekta, no, neki dijelovi opreme su ipak sačuvani.