BiH
487

Priča o Amiru Ćehiću, vatrogascu sa zastrašujuće fotografije požara u Bihaću

Piše: E. Gorinjac
Bihaćki vatrogasci, ali i njihove kolege iz Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Cazina i Velike Kladuše proveli su besanu noć gaseći jedan od najvećih požara posljednjih godina u tom dijelu BiH. Spašavali su Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić", ali i njene pacijente i osoblje.

Jedan od momenata koji je zabilježen na fotografiji koja se danas proširila na društvenim mrežama je onaj na kojoj hrabri vatrogasac stoji na visokim ljestvama dok oko njega bjesni vatrena stihija koja guta krov bolnice. Njegovo ime je Amir Ćehić (45) i zajedno sa svojim kolegama se noćas lavovski borio da spasi bolnicu.

"Nisam bio protekle noći u smjeni, ali sam pozvan da dođem i naravno odmah sam došao. Nisam osjećao nikakav strah, da se bojim ne bih radio ovaj posao", kaže za Klix.ba Ćehić, dugogodišnji vatrogasac.

Ljestve na kojima stoji Ćehić i gasi požar visoke su oko 20 metara. Stajati na njima i gasiti vatrenu stihiju nije nimalo jednostavano, ali ovaj vatrogasac kaže da nema vremena razmišljati o tome.

"To je za mene posao koji moram odrađivati. Bitno je ostati pribran, bez panike i ozbiljno ga uraditi. Bio je to ogroman požar", kaže ovaj skromni čovjek.

Odluka da se baš on nađe na ovim ljestvama, koje su stare 30 godina i stigle su kao donacija iz Njemačke, je bila na šefu vatrogasne jedinice, ali to isto bi uradio i svaki drugi vatrogasac, ističe naš sagovornik.

Bilo je i onih koji su požar gasili sa unutarnje strane bolnice. Jedan od njih je Alan Bajrić. Priča nam kako su on i njegove kolege uspjeli zaustaviti vatru da se proširi unutar bolnice.

"Svi mi radimo opasan posao. Sa mnom unutra su bili Zemir Mujagić, Jasmin Pečenković, Željko Vujić i još jedan kolega iz Cazina, Nedžad. Ono što smo uspjeli je da spriječimo vatru da zahvati unutarnje prostorije koliko je to bilo moguće", kaže Bajrić.

S "glavom u torbi" i vatrogasnim aparatom na leđima oni su uspjeli sačuvati dobar dio građevine. "Bili su to u jednom momentu nadljudski napori, ali uradili smo sve što smo mogli", dodaje Bajrić.

Podugačak bi bio spisak svih vatrogasaca, policajaca, građana i medicinskog osoblja koji su gasili požar na bolnici, a i nemoguće ih je sve poimenično spomenuti. U svakom slučaju svi oni zaslužuju veliko hvala za nesebično zalaganje.