BiH
7

Hercegovačko skijalište na Blidinju najviše posjećuju gosti iz Hrvatske

Piše: E.S.H.
(Foto: Klix.ba)
Hercegovačko skijalište na Blidinju posljednjih godina se vraća starim stazama slave, a već se bilježi dobra posjećenost jer su bili praznici. Uslova za skijanje još uvijek nema jer nije napadalo dovoljno snijega, ali već su stigli gosti iz susjedne Hrvatske koji su, osim Hercegovaca najčešći gosti.

Sportski centar Risovac sa skijalištem kao centralnom aktivnosti će biti otvoren čim se stvore uslovi za skijanje, a svi se nadaju da bi to moglo biti sljedeće sedmice.

"Količina snijega je trenutno 10 centimetara. Padavine se očekuju tokom noći i sutra, pa se nadamo da će uskoro krenuti i skijanje", rekao nam je Ivica Rezo iz Blidinje Ski&nature parka.

Početna tačka skijališta na Blidinju se nalazi na 1.250 metara nadmorske visine, a iako skijalište nema posebnih atrakcija za skijaše, vrlo rado ga posjećuju skijaške gosti iz centralne i južne Dalmacije te Hercegovine jer se do njega dolazi iz čak četiri pravca, Rame, Jablanice, Posušja i Tomislavgrada.

Njegova konfiguracija pogodna je za sve skijaše rekreativce, a mjesto će naći i iskusni skijaši jer jedna od staza na ovom skijalištu odgovara propisima staza za FIS utrke.

I na Blidinju očekuju više padavina koje bi zadovoljile potrebe za skijanje, što bi uslovilo i veći broj posjetitelja na ovom hercegovačkom skijalištu.