BiH
129

Počelo skijanje na Bjelašnici, Igmanu, Jahorini, Vlašiću i Kupresu

Anadolija
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Snijeg, koji u većem dijelu Bosne i Hercegovine neprestano pada drugi dan, obradovao je posebno ljubitelje skijanja. Naime, otvorena su skijališta na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, a jutros je isto učinjeno i na Vlašiću i Kupresu.

Na Bjelašnici danas rade tri ski-lifta, X, BX i K1. Visina snijega je 40 centimetara, a kako je istakao Suad Jusić, direktor Olimpijskog centra Bjelašnica – Igman, od sutra će u funkciji biti i staza za noćno skijanje. Temperatura na Bjelašnici u 10 sati iznosila je minus 19 stepeni Celzijusa.

"Od jutros na Igmanu radi i dvosjed, te dva baby-lifta. I Veliko polje na Igmanu u potpunosti je u funkciji", kazao je Jusić.  

Skijalište na Jahorini ne radi u punom kapacitetu. Naime, jutros su u funkciji ski-lift, baby-lift i šestosjed na stazi Poljice, te šestosjedi Ogorjelica I i Skočine. Visina snijega na ovoj planini pokraj Sarajeva je 45 centimetara, a vidljivost je 50 metara.

Prvi dan skijanja danas je i na Vlašiću, gdje su u funkciji ski-liftovi. Visina snijega je 51 centimetar, te na ovoj planini u srednjoj Bosni očekuju veoma uspješnu sezonu.

Uoči novogodišnjih praznika zadovoljno ruke trljaju i na Kupresu. U ovom ski-centru trenutno je 40 centimetara snijega, temperatura je minus 12 stepeni Celzijusa, te od danas rade dvosjed i četverosjed na stazi Čajuša.

Otvaranje skijališta tokom dana ili sutra ujutro najavljuju i iz drugih ski-centara u BiH.