BiH
3

Hadžiomerović: Ukoliko se ne uvaže prava Bošnjaka uslijedit će građanska neposlušnost

FENA
Bošnjaci u Republici Srpskoj bit će primorani na građansku neposlušnost ukoliko se ne budu uvažavala njihova osnovna ljudska prava koja imaju i po Ustavu kao konstitutivni narod u tom bh. entitetu- upozorio je danas šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Na pres-konferenciji u Banjoj Luci naglasio je da se u tom bh. entitetu ne primjenjuje Zakon o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima entitetske i općinske vlasti, a poseban problem jest nepoštivanje prava bošnjačke djece da izučavaju nacionalnu grupu predmeta zbog čega je njih 140 iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši izgubilo školsku godinu.

  • Vlastima RS-a izgleda Bošnjaci trebaju da bi uredno izmirivali sve obaveze, plaćali poreze, ali im se uskraćuje ono što se tim građanima trebalo da vrati iz budžeta, kroz isplate odšteta onima koji su tokom rata ostali bez posla, obrazovanje, kroz humanitarne organizacije i na druge načine - upozorio je Hadžiomerović.

Stoga će, kaže, jednog dana ovaj problem eksalirati i nije isključio mogućnost da Bošnjaci u RS-u pokažu određenu vrstu građanske neposlušnosti prema obavezama koje im se nameću.

Da je Klub Bošnjaka u proteklom mandatu ukazivao u više navrata na neravnopravan položaj Bošnjaka i Hrvata u gotovo svim segmentima života, rekao je i potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Đapo.

Podsjetio je da su osporavana prava da Bošnjaci moraju da dobiju jednu od sedam ključnih funkcija u RS-u, u skladu s Ustavom, da bi se to ipak na kraju prihvatilo.

Međutim, osporavanje je nastavljeno i kroz set zakona o ostvarivanju imovinskih prava, posebno kroz zakon o premjeru i katastru, a Đapo podsjeća da je sve ekskaliralo i kroz izmjene i dopune zakona o poreznom dugu, o unutarnjem dugu te o izvršnom postupku.

  • Iz svega je vidljivo da se u težak i nepovoljan položaj dovode povratnici u RS, a posebno jedna osjetljiva kategorija građana – logoraši, njih 150.000 KM registriranih na nivou BiH. Ovi zakoni njima uskraćuju mogućnost da osiguraju punu zaštitu svojih prava- upozorio je Đapo na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Usaglašenim amandmanima s predstavnicima Narodne skupštine RS-a zakon o unutrašnjem dugu je, kaže, dijelom „popravljen“.

Podsjetio je da su Ustavnom sudu RS-a dostavili zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o državljanstvu i o unutrašnjem dugu, dok je Klub Bošnjaka stavio veto na dopune Zakona o izvršnom postupku.

Naglasio je i da vlast u RS-u ignoriše i odluke ustavnih sudova pa i onu o simbolima u općinama, čime se krše temeljna ljudska prava, kao i što je to bio slučaj s osporenom odlukom Vlade RS-a o provjeri mjesta prebivališta.

Đapo je naglasio da iako Klub Bošnjaka podnosi zahtjeve Ustavnom sudu RS-a i dalje ostaje problem u činjenici da dosad nije uvažen njihov zahtjev za promjenu, kako smatraju, neustavnog poslovnika po kojem radi ta pravosudna institucija.

Stoga je naglasio da će na neke akte, nakon što iscrpe sve mogućnosti u BiH, tražiti i razmatranje u Sudu u Strazburu da bi ukazali da Bošnjaci kao konstitutivan narod moraju ostvariti svoja prava u RS-u.