{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjaci traže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

A
23.7.2014. u 14:52
10
71
Bošnjaci traže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa
10
Bošnjaci traže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na dopune Zakona o izvršnom postupku RS.
Mirsad Đapo, dopredsjedavajući Vijeća naroda RS-a naveo je da Klub Bošnjaka smatra da se predviđenim dopunama koje je usvojila Narodna skupština RS-a povrijeđuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer se licima koja su prošla kroz logore, a riječ je o 150 hiljada uglavnom Bošnjaka,  uskraćuje pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete za pretrpljenje fizičke i duševne boli.

Vijeće naroda RS-a o ovoj inicijativi bi se trebalo izjasniti na sjednici zakazanoj za 30. juli, dok će se sjednica zajedničke komisijie Vijeća i Narodne skupštine održati tek koncem augusta, nakon što prođe kolektivni godišnji odmor parlamenta ovog bh. entiteta.

Klub Bošnjaka je prema Ustavnom sudu uputio i dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti određenog broja članova Zakona o državljanstvu RS kao i člana 1. stav 3. Zakona o unutrašnjem dugu RS-a.

U oba slučaja ocjena ustavnosti je zatražene, naveo je Đapo, jer navedeni  članovi  krše ustavne odredbe o ravnopravnosti Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u RS-u.

"Ovo su samo posljednji u nizu zakona koje je u protekle četiri godine donijela Narodana skupština RS, a zbog kojih Bošnjaci i Hrvati kao ravnopravni narodi u RS-u ne mogu ostvarivati svoja temeljna prava u svakodnevnom životu“, istakao je Đapo.

 Podvukao je da će politički predstavnici Bošnjaka  u RS-u  iskoristiti sve pravne mehanizme u zaštiti na ustavu garantovanih prava, te da će ukoliko to ne uspiju u BiH, zaštitu  tražiti pred Evropskim sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović istakao je da je za bošnjački narod "neprihvatljiva praksa koja vlada u RS-u, a shodno kojoj se na jednoj strani donose diskriminirajući zakoni prema Bošnjacima, a na drugoj selektivno primjenjuju i oni zakoni u kojima je ravopravnost konstitutivnih naroda zagaranatovana".

Kao primjer naveo je Zakon o osnovnom obrazovanju koji se različito tumači od opštine do opštine i zbog kojeg su učenici iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša izgubili školsku godinu.

"Toj praksi se mora stati u kraj, jer vlasti RS-a ovakvim zakonodavstvom ljudima koji žele da se vrate ne daje prostor i adekvatan ambijent za povrataka“, istakao je Đapo.

Hadžiomerović je naglasio da Bošnjaci u RS-u izvršavaju sve svoje zakonske obaveze dok na drugoj od vlasti ništa ne dobijaju.

"Stoga je mišljenje većine povratnika da se na ovako stanje odgovori određenim vidovima građanske neposlušnosti“, zaključio je Hadžiomerović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: